Novosti
ISTRAŽIVANJE O UPISIMA NA FAKULTETE

Uz maturu, treba uvesti i prijamne
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
U Hrvatskoj većina građana danas smatra da fakulteti trebaju imati prijamne ispite za upis te da ocjene s državne mature nisu dovoljne jer one nemaju veze s fakultetima. Tako razmišlja 56 posto ispitanika u anketi koju je na 400 ispitanika proveo portal EduCentar s pitanjem ‘’Trebaju li pored državne mature fakulteti zadržati prijamne ispite?” Dio ispitanika vjeruje da je prijamni ispit pravedniji selekcijski postupak prilikom upisa na fakultet jer “dok u srednjim školama može biti pogodovanja prilikom ocjenjivanja, na prijamnom ne može.”

Ispitanici upozoravaju na one maturante koji su srednju školu završili prije nego što je uvedena državna matura i koji su sada u nepovoljnijem položaju prilikom upisa na fakultet, zbog čega je obvezno polaganje prijamnog ispita nužno. Također, jedan ispitanik smatra da se na “maturi provjerava opće znanje, a na fakultetima se uči o specifičnom polju.”

Čak 23 posto ispitanih ističe da postoje fakulteti na kojima je nužno zadržati polaganje prijamnog ispita. Neki fakulteti su specifični (npr. medicinski fakultet), pojašnjavaju, i prijamni ispit je potreban kako bi se napravila dodatna selekcija i dobio uvid u sve one mane i vrline maturanata koje državna matura ne ispituje. Petina ispitanika prijamni ispit smatra suvišnim. Protivnika prijamnih ispita je 21 posto jer drže to dodatnim stresom za maturante, no mišljenja su da se kod selekcijskog postupka pri upisu trebaju uz ocijene uzeti i priznanja s natjecanja. T.P.