Regija
XVI. DANI SRPSKE NACIONALNE MANJINE

Povezuju stanovnike i obogaćuju život sela
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
KUĆANCI - U Kućancima su održani XVI. Dani srpske nacionalne manjine, kulturna, duhovna i sportsko-zabavna manifestacija, a u povodu seoske slave sv. apostola Petra i Pavla, koju je organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Magadenovac. Tijekom trodnevne manifestacije održan je glazbeni, sportski i folklorni program. Na Pavlov dan održana je liturgija u crkvi sv. apostola Petra i Pavla, polaganje vijenca ispred spomenika žrtava fašizma i večer folklornih skupina.

Posjetitelje i goste na početku programa pozdravio je Gojko Ćosić, predsjednik Vijeća srpska nacionalne manjine Općine Magadenovac. Istaknuo je kako je bitno međusobno povezivanje hrvatskog i srpskog stanovništa koje živi u selu i da je pri stvaranju ove manifestacije misao vodilja bila prezentacija kulture i tradicije te obogaćivanje društvenog života općine. Zahvalio je Općini Magadenovac na razumijevanju i suradnji te najavio da će se od sljedeće godine manifestacija održavati ujesen.

Protojerej Dragan Gaćeša, slatinski paroh, izrazio je zadovoljstvo održavanjem ovakve manifestacije u Kućancima koja pokazuje snagu različitosti i moć kulture koja spaja te pozvao na ponovno okupljanje 16. studenoga, kada će se u povodu 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve održati posveta obnovljene crkve sv. apostola Petra i Pavla u Kućancima.

Načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković zahvalio je organizatoru te obećao i ubuduće pomoć u financiranju manifestacije.

Pjesmom i plesom predstavili su KUD Zora Silaš, KUD Prosvjeta Slatina i HKUD Biseri Slavonije Beničanci. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA OBNOVU CRKVE

Muntanje u Sladojevcima: Deset jaja 55 kuna, Nikola prase kupio za 400 kuna

2

VELIKI ISKORAK RADNE JEDINICE TVINA U ŽUPANJI

Radit će gotov proizvod, zapošljavaju još 35 ljudi

3

USKORO RASPISIVANJE DRUGOG NATJEČAJA

Osnovna škola čeka ravnatelja