Regija
ODJECI KONFERENCIJE O PODUZETNIŠTVU

“Ima smisla investirati u slavonske županije”
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Inicijativa Josipa Šarića nije, kako sam kaže, otkrivanje tople vode, već preslikavanje ideje iz Europe na područje Slavonije
OTOK - Odjeci prve konferencije o razvoju poduzetništva na području Slavonije, Baranje i Srijema, a koja je u najmlađem hrvatskom gradu održana sredinom svibnja, više su nego pozitivni. Kazuje to, s vremenskim odmakom, otočki gradonačelnik Josip Šarić, koji je i inicirao takav skup što je na hrvatskom istoku okupio brojne relevantne sudionike.
Svake godine
- Ono što je moj cilj bio, kao inicijatora za održavanje takve konferencije, jest da napravimo ozbiljnu konferenciju za poticanje ulaganja u poduzetničke zone, a pritom govorimo o svih pet slavonskih županija, ali i da se takva konferencija ne mora isključivo održavati na području grada Zagreba ili negdje u Dalmaciji kako se to inače događa. To je bio prvi cilj, i ostvarili smo ga. Svi naknadni komentari bili su vrlo pozitivni, što je i potvrda da smo uspjeli - kaže gradonačelnik Šarić i dodaje kako su im se nakon konferencije javili "određeni poduzetnici iz Austrije koji su zainteresirani za ulaganje".

- Možemo već sada reći da je ta prva konferencija, koja bi, prema mojem mišljenju, tebala dobiti obilježje tradicionalne i održavati se svake godine, pokazala da to što smo organizirali takav skup u Otoku itekako ima smisla. Ono što ubuduće treba što više pokušavati jest animirati i dovesti na sljedeće konferencije ulagače iz inozemstva, i pritom se fokusati i na Hrvate izvan domovine koji još uvijek imaju, a siguran sam da ih ima takvih, volje ulagati u Slavoniju, Baranju i Srijem i vjere da to ima smisla - istaknuo je Šarić.

Dodao je i kako je gradu Otoku pritom bilo vrlo važno pokazati primjer iz otočke Poduzetničke zone Skorotinci, a riječ je, naveo je, o primjeru Darka Pervana koji investira u Hrvatsku i "vjeruje da to ima smisla".

- Ujedno je to i najbolji način da se kroz primjer dobre prakse pokaže da vrijedi investirati u područje hrvatskog istoka - kazao je Šarić, istaknuvši kako očekuje da se konferencija o ulaganjima u Slavoniju, Baranju i Srijem nastavi održavati.

Primjer Beča
- To da se takav skup održava u manjem gradu nije ništa neobično u svijetu. U Europi se pak jedna od najvećih konferencija poduzetničkih zona održava u Beču i tamo dolaze sve najveće svjetske korporacije i kompanije koje planiraju ulagati negdje u svijetu ili seliti svoj biznis, i dolaze sve najveće poduzetničke zone iz svijeta, nude jedni drugima svoje mogućnosti. Tako da moja inicijativa nije otkrivanje tople vode, već pokušaj preslikavanje tuđe ideje na područje Slavonije. A mislim da to u konačnici ima smisla - zaključio je otočki gradonačelnik.

Inače, ideju o navedenoj konferenciji nazvanoj “Slavonija, mjesto vaše investicije” Josip Šarić iznio je na sjednici Savjeta za Slavoniju, premijer Andrej Plenković ju je prihvatio, a realiziralo ju je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Cilj je bio aktivno promoviranje tog dijela Hrvatske kao privlačnog odredišta za ulaganja, ali i predstavljanje poduzetničkih zona kao važnog dijela osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja i zapošljavanja. Među sudionicima te prve konferencije u Otoku bili su potencijalni ulagači, poduzetnici koji već posluju u Slavoniji, resorni ministri, ali i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Zagrebu. Između ostalog, iznesen je i službeni podatak kako u Hrvatskoj ima 200 poduzetničkih zona koje se u ovom trenutku opremaju, a u pet slavonskih županija ih je 51 u kojima posluje 310 poduzetnika i za život zarađuje gotovo 5000
osoba.

Sanja Butigan
Slavonci hoće raditi, ali i dobru plaću
Govoreći o primjeru dobre prakse u samom gradu Otoku, gradonačelnik Šarić ističe tvrtku “Bjelin” vlasnika Darka Pervana, koja zapošljava oko 160 djelatnika, s dobrim plaćama za današanje prilike (prosječnih oko 6.500 kuna), posebno u drvnoj industriji.

- Nije istina da u Slavoniji nema više tko raditi. Potvrda tome je natječaj spomenute tvrtke za 30 radnika, a javilo se 512 osoba, što kazuje da Slavonci hoće raditi, ali hoće i dobro plaćena radna mjesta. Naša zona Skorotinci jedna je od uspješnijih u Hrvatskoj, po broju zaposlenih i po razvoju, a govorimo o trenutačnih 200 radnih mjesta - kazao je Šarić, dodajući i da Pervan danas u Hrvatskoj ulaže 1,5 milijardi kuna u Otoku, Ogulinu i Bjelovaru. Jedna od tri tvornice je u Otoku i bavi se proizvodnjom furnira, a sada su otkupili još šest hektara u zoni i planiraju udvostručiti proizvodnju i graditi nagodinu novu tvornicu za spajanje furnira, s 50 novih radnih mjesta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana