Regija
TEHNIČKOJ ŠKOLI I TREĆA ROBOTSKA RUKA

Vinkovačka škola želi biti centar robotike
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Razmišljaju o osnivanju tvrtke za servisiranje računala, gdje bi radili učenici
VINKOVCI - Vinkovačka Tehnička škola Ruđera Boškovića kontinuirano provodi aktivnosti u cilju digitalne i tehnološke izobrazbe učenika i nastavnika škole, a posebnu su pozornost posvetili razvoju, programiranju i upravljanju robotskih sustava i u skladu sa suvremenim dostignućima na polju robotike nastoje razvijati kolaboracijski rad više robota. Zato su nabavili tri industrijska robota različitih proizvođača i karakteristika, a najnoviji, vrijedan 20.000 eura, upravo je stigao u vinkovačku školu zahvaljujući nastojanjima ravnatelja Mate Vukušića i novcu Vukovarsko-srijemske županije.- U tijeku je i nabava velikog industrijskog robota koji dolazi kao donacija od partnera iz Njemačke. Zbog rastućih potreba škola je dobila načelnu suglasnost za izradu prvog kurikula "Tehničar za robotiku". U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom, Agencijom za strukovno obrazovanje te ostalim dionicima projekta, a to su HZZ, FERIT, NEXUS, Multinorm, Dilj… Zbog tehnoloških izazova u stalnom smo procesu usavršavanja. Podsjetimo da je naša škola u projektu regionalnih centara kompetencije partner s Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek za područje elektrotehnike. Naša je škola partner u području robotike Tehničkoj školi Slavonski Brod za područje strojarstva - kaže Mate Vukušić, dodajući kako su za cilj odredili pozicionirati Tehničku školu na mapi Hrvatske te da budu centar izvrsnosti na području robotiku ne samo Vukovarsko-srijemske županije nego cijele Hrvatske, a možda i šire.

- Za taj cilj imamo sve ljudske i materijalne uvjete. Želimo biti škola koja će u području digitalizacije i primjene novih tehnologija biti vodeća u Hrvatskoj. Zadatak nam je da naši učenici dobiju kvalitetna znanja i da steknu vještine koje će im pomoći u daljnjem obrazovanju i radu i stoga širimo suradnju s tvrtkama koje koriste nove tehnologije i zapošljavaju učenike naše škole zbog novih znanja naučenih u ovoj školi - kaže Mate Vukušić.

U povodu obilježavanja 41. godišnjice Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, prošlog je mjeseca vinkovačkojTehničkoj školi dodijeljeno priznanje za najveći broj studenata u akademskoj 2018./2019. i za najuspješnije studente prema prosječnom broju ostvarenih ECTS bodova po godini studiranja na diplomskim sveučilišnim studijima.

Centar za robotiku samo je jedan od postavljenih ciljeva ove škole, koja se vrlo uspješno koristi novim tehnologijama. Opremu čini i pet 3D printera, a trenutačno s jednom bolnicom u Zagrebu razgovaraju kako bi se u Vinkovcima radila 3D priprema za njihove operacije. Bio bi to jedan od većih uspjeha škole u kojoj se, između ostaloga, razmišlja i o tvrtki za servisiranje računala. Sada, naime, sve škole postaju e-škole, a to znači između 7 i 8 tisuća novih računala u školama u najistočnijoj županiji, koje netko treba servisirati.

- Mi tu vidimo priliku jer imamo ljude i resurse i za naše učenike to bi bila izvrsna praksa - zaključuje Mate Vukušić.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike