Regija
NA STUDIJU OSJEČKE AKADEMIJE

Među prvih devet magistara tambure petorica Požežana
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Magistrirali su Ivan Karađa, Saša Botički, Antun Adžić i Tihomir Damjanović - Tambura kvintet, te Tomislav Galić
POŽEGA - Kako od igračke u djetinjstvu tambura kasnije postaje profesija, pa i više od toga, pokazali su na svom primjeru prvi diplomanti studija Tamburaškog umijeća Odsjeka za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Među prvih devet magistara tambure četvorica su profesori požeške Glazbene škole – Ivan Karađa, Saša Botički, Antun Adžić i Tihomir Damjanović. Tu je još jedan Požežanin, Tomislav Galić, koji je studij tambure prethodno završio u Beču, sada s radnim mjestom u Glazbenoj školi u Dugom Selu. Prva trojica su i članovi popularnog sastava "Posegana".Tako se Požega još jednom potvrdila kao tamburaški grad, ne samo s najdugovječnijim tamburaškim festivalom već i s prvim akademskim tamburašima u Hrvatskoj. Tamburu sviraju od vremena kada su je mogli pravilno držati rukama, metaforički rečeno – oduvijek. Svoje prve diplome profesora stekli su glazbenim obrazovanjem na drugim instrumentima i drugim usmjerenjima, a studenti su ponovno postali odmah kada se prva takva mogućnost otvorila na osječkoj Akademiji. Novi je to iskorak za tamburu, koja proširuje svoje mjesto u ozbiljnim glazbenim vodama.

- Škola je super i planovi su nam što više raditi na unapređenju i što kvalitetnijem radu s djecom. Uz to, imamo u planu nastaviti projekt mimo Akademije, držati koncerte klasične glazbe kao Tambura kvintet. Budući da već imamo repertoar, nastavili bismo ga proširivali - otkriva nam Saša Botički.

Naime, oni su kao tamburaški kvintet za svoj diplomski održali koncert na kojem su izveli djela klasične glazbe: Zoltán Kodály (arr. T. Ranogajac): Marožečki plesovi za tamburaški kvintet, Antonín Dvořák (arr. T. Ranogajac): Slavenski ples u F-duru op. 46 br. 4 za tamburaški kvartet i Petar Iljič Čajkovski: Serenada. Kvintet sačinjavaju: Antun Adžić (bisernica), Ivan Karadža (A-brač), Tomislav Galić (E-brač), Saša Botički (čelo) i Petar Varga (berda).

Kako studija tambure nije bilo u Hrvatskoj, oni su najprije diplomirali ili magistrirali glazbenu kulturu. Saša Botički (39) svira od najranije dobi, najprije harmoniku, kako ga je usmjeravao otac, također glazbenik, a kasnije u orkestru Veljka Škorvage svira bisernicu. Srednju glazbenu školu i glazbenu kulturu završio je u Osijeku. Na poziv ravnatelja Veljka Škorvage, tada ravnatelja Glazbene škole, vraća se u Požegu kao profesor. Prvi sastav u kojem je svirao bili su "Tragovi", vodio je mnoge tamburaše u KUD-ovima, a već je šest godina u "Posegani".

Ivan Karađa (24) pri kraju je diplomskog studija glazbene pedagogije, a prvi korak u svijet tambure bio mu je dječački sastav "Vetovački rastići".

- Poslije dolazi moj mentor Saša i eto, ne znam što je vidio u meni, doveo me u glazbenu školu, završio sam osnovnu i srednju, tamburaški smjer, najprije na bisernici, a nakon toga brač, sve pod vodstvom mentora Saše - sjeća se Ivan.

Antun Adžić (26) također svira godinama, najprije u orkestru Zvjezdana Marjanovića, a njegov prvi bend bio je u srednjoj školi "Duša bećarska", pa onda "Orljava bend", a od 2012. je u "Posegani".

Posljednjih godina, a posebno dvije godine na Akademiji u Osijeku, bitno su razgranali glazbene smjerove u kojima djeluju.

- Za diplomski koncert pripremali smo se skoro godinu dana, dvije godine smo intenzivno radili, učili i vježbali, bilo je dosta posla, pripremili smo i aranžmane za vođenje ansambla, od odabira do pripreme za taj sastav, tamburaški orkestar - slažu se sva trojica.

Branka Starčević Tesari
Studij - karika koja je nedostajala
Magistri tambure dodaju kako je za tamburašku glazbu velika stvar studij u Osijeku. “To je nešto što svi mi koji radimo u školi trebamo, da se može nastaviti izučavati taj instrument i dići ga na viši nivo. Vjerujem da će se otvoriti mogućnosti za koncerte, da ćemo imati soliste, a da ne govorim o ansamblima i orkestrima. To je dio koji ima svoj smisao, da se djeca upisuju u škole i da mogu završiti fakultete. Do sada su ostajali na pola puta. Za Požegu i šire to je velika stvar, to će iznjedriti još puno dobrih tamburaša, koji će bolje učiti i raditi, to je krug koji se razvija”, ocjenjuje Saša.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike