Osijek
PROSPERITETNA OPĆINA NADOMAK OSIJEKA SLAVI SVOJ DAN

Bilje - ekološki raj koji za život biraju obitelji s djecom
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Općina Bilje ozbiljno je shvatila zadatak da postane prostor s predznakom ugodnog življenja

Vezani članci

POVIJEST DUGA DVIJE TISUĆE GODINA

Bilje nastanjeno još od rimskog doba

Općina Bilje odlučna je u svojoj namjeri da postane prepoznata kao općina koja osigurava bolji, kvalitetniji, ali i jednostavniji život za mlade i obitelji s djecom. Stoga je Općinsko vijeće za 2019. godinu donijelo proračun u iznosu od čak 31,6 milijuna kuna, što je za 32 posto više nego godinu ranije, a najveći dio tog novca, i to više od 85 posto, iskoristit će se za financiranje niza kapitalnih i tekućih projekata i aktivnosti u obrazovanju, socijalnoj skrbi, gospodarstvu, poljoprivredi i ostalim područjima iz nadležnosti Općine. Više novca u općinskoj blagajni znači i povećana izdavanja za najvažnije infrastrukturne projekte koji će pridonijeti razvoju gospodarstva, stvaranju povoljne poduzetničke klime, zadržavanju visoke razine socijalne osjetljivosti te podizanju kvalitete života općenito.



Pozitivno okruženje

- Prioritet od kojeg ne odustajemo jest briga o mladima, radilo se o djeci predškolskog uzrasta, učenicima osnovne škole, srednjoškolcima ili studentima. Našim programom rada želimo osigurati gospodarski razvoj i višu kvalitetu života za sve mještane, a to ćemo postići ako kontinuirano i fokusirano radimo na stvaranju pozitivnog okruženja. Stoga smo iz proračuna izdvojili oko 700.000 kuna za stipendije, sufinanciranje učeničkih karata i produženi boravak djece u školi. Međutim nismo zaboravili ni umirovljenike kao ni pomoć najugroženijim kategorijama mještana za koje smo isplatili pomoći u iznosu od pola milijuna kuna. Općina je i ove godine u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje angažirala određeni broj građana u javnim radovima na razdoblje od šest mjeseci. Na području općine Bilje u provedbi su tri projekta programa "Zaželi“ u kojima Općina sudjeluje kao nositelj i partner s Udruženjem "Baranja“ i Crvenim križem Darda kroz koje je zaposleno više od 40 žena, a koje brinu za približno 200 osoba u potrebi. Ukupna je vrijednost ovih projekata veća od deset milijuna kuna - naglašava načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.


Da se Općina Bilje želi nametnuti kao općina ugodnog življenja, dokazuje i podatak kako će ove godine dodatno subvencionirati stambene kredite za kupnju kuće ili stana na području općine s jedan % kamata, dok će s postotkom od 1,5 biti subvencionirane kamate za kredite za sjetvu i stočarsku proizvodnju poljoprivrednicima s područja općine Bilje.


- Kao i proteklih, i ove je godine planiran iznos od 300 tisuća kuna za Program nepovratne potpore poljoprivrednicima općine Bilje kojima ih želimo potaknuti na ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju. Uređenje ruralnog prostora izrazito nam je važno, stoga ćemo i nadalje uređivati otresnice i poljske putove, ali i promovirati poljoprivredne proizvode s naglaskom na ekološku proizvodnju, kroz razne manifestacije i očuvanje kulturne baštine. Svake godine unaprjeđujemo suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u obliku izrade studija ili programa koji su, kao kvalitetna podloga, namijenjeni razvoju poljoprivrede na našem području. Tako smo prošle godine izradili i kartu optimalne namjene zemljišta za uzgoj začinske paprike kako bismo svojim sumještanima pomogli u podizanju kvalitete njihovih proizvoda - naglašava Cickaj.
Komunalna infrastruktura

Kako bi život na području općine Bilje bio što ugodniji, Općina je znatno pojačala ulaganja i u uređenje i obnovu komunalne infrastrukture. Tako je ishođena uporabna dozvola za kanalizacijsku mrežu naselja Kopačevo i spojni cjevovod Kopačevo - Bilje te se počelo s priključivanjem korisnika na sustav odvodnje. Također je ishođena i građevinska dozvola za gradnju prihvatnog okna i priključnog voda za cisterne za prijevoz septika, kao dio sustava odvodnje otpadnih voda.


- Ishođenjem uporabne dozvole završena je rekonstrukcija Ulice Ivana Mažuranića u Bilju, projekt vrijedan oko tri milijuna kuna, a koji je s 2,4 milijuna kuna sufinanciran nacionalnim i sredstvima iz EU fondova. Nakon gradnje i ishođenih uporabnih dozvola za dio vodovodne mreže Lug i dio vodoopskrbnog cjevovoda u Bilju, ukupne vrijednosti oko 300 tisuća kuna, očekujemo nastavak gradnje vodovodne mreže u Lugu i dijela vodoopskrbnog cjevovoda naselja Bilje u Vinogradskoj, Ritskoj i Ulici sportova. Osigurali smo dio sredstva za gradnju vodovodne mreže za Tikveš.


Posebno bih naglasio i projekt rekonstrukcije biciklističko-pješačke staze Biljska cesta, od granice s Osijekom do Vatrogasnog doma u Bilju, vrijedan čak 9,3 milijuna kuna. Projekt smo započeli 2016. godine kroz Urbanu aglomeraciju Osijek, prošao je drugu fazu provjere, te smo dobili Odluku o financiranju u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Također je drugu fazu provjere prošao je i projekt izrade Projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog, također pokrenut kroz Urbanu aglomeraciju Osijek, vrijedan više od dva milijuna kuna, te smo dobili odluku  o finaciranju, a za oba ova projekta ugovore potpisujemo 22. srpnja ove godine. Za poslovnu zonu potpisani su predugovori s više poslovnih subjekata koji su iskazali ozbiljnu namjeru za otvaranje svojih proizvodnih pogona. Na taj ćemo način stvoriti mogućnost dodatnog zapošljavanja određenog broja osoba s područja naše općine - nabraja vrijedne projekte načelnik.
Ponovno u "Čingoš"

- Našim mještanima, ali i Osječanima, posebno će biti zanimljiva informacija da je nakon dugog niza godina započela realizacija gradnje nekada svima omiljenog, u Domovinskom ratu devastiranog restorana Čingi-Lingi čarda na ulazu u Bilje. Prema projektu "Čingoš“ treba izgledati najbliže onome kakav je bio prije rata. Toj se vijesti svakako radujemo, jer će tada i ulaz u Bilje biti atraktivniji. Sljedeće se godine planira gradnja (rekonstrukcija) Dubrovačke ulice u Bilju i Školske ulice u Vardarcu, izrada projektne dokumentacije za uređenje centra naselja Lug i modernizacija javne rasvjete.


Poseban naglasak stavljamo na braniteljsku populaciju. Prošle je godine, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja obnovljeno spomen-obilježje u Bilju, a sada smo obnovili spomen-obilježja u Kopačevu i Vardarcu - naglašava načelnik Cickaj.


U Općini Bilje s ponosom ističu i suradnju s brojnim udrugama koja rezultira nizom zajedničkih projekata na području općine. Primjerice, Udruga Srce Slavonije i Baranje provela je projekt Staza šumskog bilja u vrijednosti više od 300.000 kuna, a kojim je osiguran kvalitetan prostor za igru i rekreaciju javnog karaktera u naselju Bilje. Taj je projekt posebno važan u pogledu suradnje udruga i Općine Bilje, ali i kao ogledni primjerak kako se koristiti sredstvima iz fondova Europske unije.
Razvoj turizma

Važan je čimbenik u napretku Općine Bilje svakako i razvoj turizma. Tako je u tijeku Program prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske koji ima za cilj unaprijediti ekološki i ekonomski održivi razvoj u skladu s očuvanjem prirode u prekograničnoj regiji hrvatske i mađarske Baranje. Projekt prekogranične suradnje “Zelena Baranja“ provodi se u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Nacionalnim parkom Dunav-Drava s mađarske strane. Kroz projekt se razvijaju novi, inovativni ekoturistički sadržaji, programi, proizvodi i infrastruktura te brojni događaji i festivali unutar područja Drave i Dunava koje će se promovirati kao poželjna turistička destinacija. Projekt se provodi od prosinca 2017. godine, a vrijednost ulaganja na području općine je više od pet milijuna kuna.


- U tijeku je i provođenje projekta Wild Danube Tour, i to u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Specijalnim rezervatom prirode Zasavica u sklopu prekogranične suradnje sa Srbijom. Kroz projekt Općina Bilje provodi kompletnu adaptaciju zgrade Turističke zajednice u sklopu koje će biti uređen i multimedijalni centar s konferencijskom dvoranom. Osim navedenog, zbog provođenja programa urediti će se na istoj lokaciji i punkt za najam i popravak bicikala te je sada u tijeku nabava 20 bicikala, od čega deset električnih. Ukupna je vrijednost projekta 8,6 milijuna kuna.


Tijekom cijele godine u organizaciji Općine Bilje i Turističke zajednice održavaju se kulturno-turističke manifestacije, kao što su Etno susreti u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu, Paprika fest u Lugu i pokladna manifestacija u Vardarcu, koje posjeti nekoliko tisuća ljudi, što je jedan od pokazatelja kako je Općina Bilje s pravom duže vrijeme proglašavana jednom od top-destinacija kontinentalnog turizma.
I dalje apliciramo na sve natječaje koji se s naglaskom na povlačenje sredstava iz EU-a, a cilj nam je ravnomjeran razvoj svih naselja u općini Bilje.


Nova su ulaganja pretpostavka za povećano zapošljavanje, a nova radna mjesta osnovni i najvažniji preduvjet za zadržavanje i privlačenje mladih ljudi u općinu Bilje kao mjestu poželjnog i ugodnog življenja, poručuje načelnik Željko Cickaj.


Nefreteta Z. Eberhard
Najvažniji projekti planirani u 2019.
Više od pet milijuna kuna vrijednost je projekta gradnje dječjeg vrtića u Kopačevu za koji je osigurano 4,6 milijuna kuna sredstava iz fondova EU-a. U ovom projektu završen je postupak javne nabave i odabira izvođača.

4,3 milijuna kuna vrijednost je projekta gradnje reciklažnog dvorišta za koje je osigurano sufinanciranje od 3,5 milijuna kuna iz EU fondova. Potpisivanje ugovora s izvođačem radova bit će na Dan općine 17.srpnja.

Gradnja ceste i javne rasvjete u ulicama Biljske satnije ZNG RH i J.J. Strossmayera u Bilju, vrijednosti 4,1 milijun kuna. Za ove je radove već odabran izvođač i potpisan ugovor o gradnji, a radovi počinju na Dan općine 17. srpnja.

Energetska obnova društvenog doma u Vardarcu, vrijedna više od 1.3 milijuna kuna, projekt je za koji su osigurana sredstva EU fondova u iznosu od 750 tisuća kuna. S odabranim izvođačem potpisuje se ugovor o gradnji 17. srpnja.

Nastavljena je dobra suradnja s Osječko-baranjskom županijom i njezinim službama, a s kojima Općina Bilje usko surađuje i realizira zajedničke projekte.
31.649.884

kuna ukupan je iznos proračuna Općine Bilje za 2019. godinu. Najveći dio proračuna u iznosu od 26.752.264,00 kn (85 %) koristi se za financiranje niza kapitalnih i tekućih projekata i aktivnosti u obrazovanju, socijalnoj skrbi, gospodarstvu, poljoprivredi i ostalim područjima iz općinske nadležnosti.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike