Osijek
PROSPERITETNA OPĆINA NADOMAK OSIJEKA SLAVI SVOJ DAN

Bilje - ekološki raj koji za život biraju obitelji s djecom
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
Općina Bilje ozbiljno je shvatila zadatak da postane prostor s predznakom ugodnog življenja

Vezani članci

POVIJEST DUGA DVIJE TISUĆE GODINA

Bilje nastanjeno još od rimskog doba

Općina Bilje odlučna je u svojoj namjeri da postane prepoznata kao općina koja osigurava bolji, kvalitetniji, ali i jednostavniji život za mlade i obitelji s djecom. Stoga je Općinsko vijeće za 2019. godinu donijelo proračun u iznosu od čak 31,6 milijuna kuna, što je za 32 posto više nego godinu ranije, a najveći dio tog novca, i to više od 85 posto, iskoristit će se za financiranje niza kapitalnih i tekućih projekata i aktivnosti u obrazovanju, socijalnoj skrbi, gospodarstvu, poljoprivredi i ostalim područjima iz nadležnosti Općine. Više novca u općinskoj blagajni znači i povećana izdavanja za najvažnije infrastrukturne projekte koji će pridonijeti razvoju gospodarstva, stvaranju povoljne poduzetničke klime, zadržavanju visoke razine socijalne osjetljivosti te podizanju kvalitete života općenito.Pozitivno okruženje

- Prioritet od kojeg ne odustajemo jest briga o mladima, radilo se o djeci predškolskog uzrasta, učenicima osnovne škole, srednjoškolcima ili studentima. Našim programom rada želimo osigurati gospodarski razvoj i višu kvalitetu života za sve mještane, a to ćemo postići ako kontinuirano i fokusirano radimo na stvaranju pozitivnog okruženja. Stoga smo iz proračuna izdvojili oko 700.000 kuna za stipendije, sufinanciranje učeničkih karata i produženi boravak djece u školi. Međutim nismo zaboravili ni umirovljenike kao ni pomoć najugroženijim kategorijama mještana za koje smo isplatili pomoći u iznosu od pola milijuna kuna. Općina je i ove godine u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje angažirala određeni broj građana u javnim radovima na razdoblje od šest mjeseci. Na području općine Bilje u provedbi su tri projekta programa "Zaželi“ u kojima Općina sudjeluje kao nositelj i partner s Udruženjem "Baranja“ i Crvenim križem Darda kroz koje je zaposleno više od 40 žena, a koje brinu za približno 200 osoba u potrebi. Ukupna je vrijednost ovih projekata veća od deset milijuna kuna - naglašava načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.


Da se Općina Bilje želi nametnuti kao općina ugodnog življenja, dokazuje i podatak kako će ove godine dodatno subvencionirati stambene kredite za kupnju kuće ili stana na području općine s jedan % kamata, dok će s postotkom od 1,5 biti subvencionirane kamate za kredite za sjetvu i stočarsku proizvodnju poljoprivrednicima s područja općine Bilje.


- Kao i proteklih, i ove je godine planiran iznos od 300 tisuća kuna za Program nepovratne potpore poljoprivrednicima općine Bilje kojima ih želimo potaknuti na ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju. Uređenje ruralnog prostora izrazito nam je važno, stoga ćemo i nadalje uređivati otresnice i poljske putove, ali i promovirati poljoprivredne proizvode s naglaskom na ekološku proizvodnju, kroz razne manifestacije i očuvanje kulturne baštine. Svake godine unaprjeđujemo suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u obliku izrade studija ili programa koji su, kao kvalitetna podloga, namijenjeni razvoju poljoprivrede na našem području. Tako smo prošle godine izradili i kartu optimalne namjene zemljišta za uzgoj začinske paprike kako bismo svojim sumještanima pomogli u podizanju kvalitete njihovih proizvoda - naglašava Cickaj.
Komunalna infrastruktura

Kako bi život na području općine Bilje bio što ugodniji, Općina je znatno pojačala ulaganja i u uređenje i obnovu komunalne infrastrukture. Tako je ishođena uporabna dozvola za kanalizacijsku mrežu naselja Kopačevo i spojni cjevovod Kopačevo - Bilje te se počelo s priključivanjem korisnika na sustav odvodnje. Također je ishođena i građevinska dozvola za gradnju prihvatnog okna i priključnog voda za cisterne za prijevoz septika, kao dio sustava odvodnje otpadnih voda.


- Ishođenjem uporabne dozvole završena je rekonstrukcija Ulice Ivana Mažuranića u Bilju, projekt vrijedan oko tri milijuna kuna, a koji je s 2,4 milijuna kuna sufinanciran nacionalnim i sredstvima iz EU fondova. Nakon gradnje i ishođenih uporabnih dozvola za dio vodovodne mreže Lug i dio vodoopskrbnog cjevovoda u Bilju, ukupne vrijednosti oko 300 tisuća kuna, očekujemo nastavak gradnje vodovodne mreže u Lugu i dijela vodoopskrbnog cjevovoda naselja Bilje u Vinogradskoj, Ritskoj i Ulici sportova. Osigurali smo dio sredstva za gradnju vodovodne mreže za Tikveš.


Posebno bih naglasio i projekt rekonstrukcije biciklističko-pješačke staze Biljska cesta, od granice s Osijekom do Vatrogasnog doma u Bilju, vrijedan čak 9,3 milijuna kuna. Projekt smo započeli 2016. godine kroz Urbanu aglomeraciju Osijek, prošao je drugu fazu provjere, te smo dobili Odluku o financiranju u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Također je drugu fazu provjere prošao je i projekt izrade Projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog, također pokrenut kroz Urbanu aglomeraciju Osijek, vrijedan više od dva milijuna kuna, te smo dobili odluku  o finaciranju, a za oba ova projekta ugovore potpisujemo 22. srpnja ove godine. Za poslovnu zonu potpisani su predugovori s više poslovnih subjekata koji su iskazali ozbiljnu namjeru za otvaranje svojih proizvodnih pogona. Na taj ćemo način stvoriti mogućnost dodatnog zapošljavanja određenog broja osoba s područja naše općine - nabraja vrijedne projekte načelnik.
Ponovno u "Čingoš"

- Našim mještanima, ali i Osječanima, posebno će biti zanimljiva informacija da je nakon dugog niza godina započela realizacija gradnje nekada svima omiljenog, u Domovinskom ratu devastiranog restorana Čingi-Lingi čarda na ulazu u Bilje. Prema projektu "Čingoš“ treba izgledati najbliže onome kakav je bio prije rata. Toj se vijesti svakako radujemo, jer će tada i ulaz u Bilje biti atraktivniji. Sljedeće se godine planira gradnja (rekonstrukcija) Dubrovačke ulice u Bilju i Školske ulice u Vardarcu, izrada projektne dokumentacije za uređenje centra naselja Lug i modernizacija javne rasvjete.


Poseban naglasak stavljamo na braniteljsku populaciju. Prošle je godine, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja obnovljeno spomen-obilježje u Bilju, a sada smo obnovili spomen-obilježja u Kopačevu i Vardarcu - naglašava načelnik Cickaj.


U Općini Bilje s ponosom ističu i suradnju s brojnim udrugama koja rezultira nizom zajedničkih projekata na području općine. Primjerice, Udruga Srce Slavonije i Baranje provela je projekt Staza šumskog bilja u vrijednosti više od 300.000 kuna, a kojim je osiguran kvalitetan prostor za igru i rekreaciju javnog karaktera u naselju Bilje. Taj je projekt posebno važan u pogledu suradnje udruga i Općine Bilje, ali i kao ogledni primjerak kako se koristiti sredstvima iz fondova Europske unije.
Razvoj turizma

Važan je čimbenik u napretku Općine Bilje svakako i razvoj turizma. Tako je u tijeku Program prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske koji ima za cilj unaprijediti ekološki i ekonomski održivi razvoj u skladu s očuvanjem prirode u prekograničnoj regiji hrvatske i mađarske Baranje. Projekt prekogranične suradnje “Zelena Baranja“ provodi se u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Nacionalnim parkom Dunav-Drava s mađarske strane. Kroz projekt se razvijaju novi, inovativni ekoturistički sadržaji, programi, proizvodi i infrastruktura te brojni događaji i festivali unutar područja Drave i Dunava koje će se promovirati kao poželjna turistička destinacija. Projekt se provodi od prosinca 2017. godine, a vrijednost ulaganja na području općine je više od pet milijuna kuna.


- U tijeku je i provođenje projekta Wild Danube Tour, i to u suradnji s Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Specijalnim rezervatom prirode Zasavica u sklopu prekogranične suradnje sa Srbijom. Kroz projekt Općina Bilje provodi kompletnu adaptaciju zgrade Turističke zajednice u sklopu koje će biti uređen i multimedijalni centar s konferencijskom dvoranom. Osim navedenog, zbog provođenja programa urediti će se na istoj lokaciji i punkt za najam i popravak bicikala te je sada u tijeku nabava 20 bicikala, od čega deset električnih. Ukupna je vrijednost projekta 8,6 milijuna kuna.


Tijekom cijele godine u organizaciji Općine Bilje i Turističke zajednice održavaju se kulturno-turističke manifestacije, kao što su Etno susreti u Bilju, Ribarski dani u Kopačevu, Paprika fest u Lugu i pokladna manifestacija u Vardarcu, koje posjeti nekoliko tisuća ljudi, što je jedan od pokazatelja kako je Općina Bilje s pravom duže vrijeme proglašavana jednom od top-destinacija kontinentalnog turizma.
I dalje apliciramo na sve natječaje koji se s naglaskom na povlačenje sredstava iz EU-a, a cilj nam je ravnomjeran razvoj svih naselja u općini Bilje.


Nova su ulaganja pretpostavka za povećano zapošljavanje, a nova radna mjesta osnovni i najvažniji preduvjet za zadržavanje i privlačenje mladih ljudi u općinu Bilje kao mjestu poželjnog i ugodnog življenja, poručuje načelnik Željko Cickaj.


Nefreteta Z. Eberhard
Najvažniji projekti planirani u 2019.
Više od pet milijuna kuna vrijednost je projekta gradnje dječjeg vrtića u Kopačevu za koji je osigurano 4,6 milijuna kuna sredstava iz fondova EU-a. U ovom projektu završen je postupak javne nabave i odabira izvođača.

4,3 milijuna kuna vrijednost je projekta gradnje reciklažnog dvorišta za koje je osigurano sufinanciranje od 3,5 milijuna kuna iz EU fondova. Potpisivanje ugovora s izvođačem radova bit će na Dan općine 17.srpnja.

Gradnja ceste i javne rasvjete u ulicama Biljske satnije ZNG RH i J.J. Strossmayera u Bilju, vrijednosti 4,1 milijun kuna. Za ove je radove već odabran izvođač i potpisan ugovor o gradnji, a radovi počinju na Dan općine 17. srpnja.

Energetska obnova društvenog doma u Vardarcu, vrijedna više od 1.3 milijuna kuna, projekt je za koji su osigurana sredstva EU fondova u iznosu od 750 tisuća kuna. S odabranim izvođačem potpisuje se ugovor o gradnji 17. srpnja.

Nastavljena je dobra suradnja s Osječko-baranjskom županijom i njezinim službama, a s kojima Općina Bilje usko surađuje i realizira zajedničke projekte.
31.649.884

kuna ukupan je iznos proračuna Općine Bilje za 2019. godinu. Najveći dio proračuna u iznosu od 26.752.264,00 kn (85 %) koristi se za financiranje niza kapitalnih i tekućih projekata i aktivnosti u obrazovanju, socijalnoj skrbi, gospodarstvu, poljoprivredi i ostalim područjima iz općinske nadležnosti.
Možda ste propustili...

USUSRET TJEDNU ČAROBNJAŠTVA

Od pokidane enciklopedije do sove Hedwige

DJEČJI KREATIVNI CENTAR DOKKICA

Traže voditelje aktivnosti za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAMPAS - JEDNO OD TRI JAVNA KUPALIŠTA U OSIJEKU

Jedna od najstarijih plaža ponovno je zapuštena i prljava

2

ZBOG IZNENADNOG KVARA NA KOMPRESORU

Urušio se tunel-šator na
ulazu u osječku bolnicu

3

EUROPSKI NOVAC OSIJEKU

Za dva projekta iz EU-a dobili 43 milijuna kuna