Osijek
POVIJEST DUGA DVIJE TISUĆE GODINA

Bilje nastanjeno još od rimskog doba
Objavljeno 17. srpnja, 2019.

Vezani članci

PROSPERITETNA OPĆINA NADOMAK OSIJEKA SLAVI SVOJ DAN

Bilje - ekološki raj koji za život biraju obitelji s djecom

Bilje je jedno je od najstarijih naselja u Baranji čiji tragovi sežu do rimskoga doba. Današnje je središte općine u rimska vremena nosilo naziv Novae i Ad Novas te je vjerojatno gradu Mursi, koji se nalazio na desnoj obali Drave, bilo nova kolonija. Tim su putovima prolazile rimske vojske, jer se tu nalazio prijelaz preko rijeke Drave i dravskih močvara. Pokraj Murse, na mjestu današnjeg osječkog Donjega grada, postojao je most od kojeg je kroz biljsku močvaru prema sjeveru vodio Ratni put, gdje su pronađeni kameni spomenici iz 161. godine poslije Krista. Zapadno uz cestu Osijek - Bilje, na oranicama između stupova dalekovoda, vidljivi su nakon oranja ostaci rimske ceste Mursa - Aquincum. Cesta ide u smjeru sjevera i gubi se negdje prije prvih kuća u Bilju. Kod Bilja su tragovi rimske ceste na dva mjesta. Na temelju tih tragova moguće je izvršiti rekonstrukciju pravca od Murse (Osijeka) preko rimskog mosta na Dravi do Bilja, gdje nastavlja prema Kopačevu i spaja se s glavnom limeskom cestom za Ad Militares (Batina). Srednjovjekovne isprave naselje prvi put spominju 1212. godine, a tijekom 14. stoljeća mjesto se zove Bolehe, Belehe, i kasnije Belya. Turci su u 16. stoljeću sagradili put od osječkog Gornjeg grada prema Dardi s nasipima i mostovima. Između ta dva puta (rimskog i turskog), koji su tijekom vremena propali zbog borbi vođenih na tom području te poplava, od 1776. do 1779. godine Marija Terezija dala je sagraditi novi put dug oko 4,5 kilometara koji je vodio sredinom biljske močvare prema Osijeku.


Krajem 18. stoljeća Bilje je bilo glavno mjesto i sjedište cijelog vlastelinstva Belje. Stanovništvo se bavilo stočarstvom zbog poplavnog zemljišta i većeg broja livada. Također se pod vlastelinstvom Belje nalazilo naselje kojem su pripadale pustare Podunavlje i Tikveš, a to se naselje zvalo Vardarac. Trećinu područja poplave su učinile nekorisnima, ali su zato vode obilovale ribom.


Stanovnici su se osim ribarstvom bavili poljodjelstvom i stočarstvom. Krajem 19. stoljeća Bilje je imalo više od 1000 stanovnika. Bilje danas broji oko 5670 stanovnika u gotovo dvije tisuće dvjesto kućanstava, i to na području od osam naselja. Riječ je o naseljima Bilje, Kopačevo, Kozjak, Lug, Podunavlje, Tikveš, Vardarac i Zlatna Greda. N.Z.E.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

PLOČE VEĆ NAČETE TRAGOVIMA ULJA I AUTOMOBILSKIH GUMA

Bahati vozači devastiraju novi Trg Vatroslava Lisinskog

3

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu