Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Lado nastupio s programom “Neka sjaji sunce svima”
Objavljeno 17. srpnja, 2019.

Nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado s programom "Neka sjaji sunce svima", održan je na taraci tvrđave Revelin pred brojnom publikom koja je strpljivo čekala početak izvedbe unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama koje su izazvale kašnjenje programa. Time je otvoren folklorni program 70. dubrovačkih ljetnih igara

Čest i uvijek rado viđen gost na Igrama, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, u ovoj sezoni obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja i to tematskim programom "Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima", potpuno posvećenim plesovima, pjesmama i običajima Hrvata izvan domovine. Unatoč ponešto skraćenom programu koji je počeo s više od pola sata kašnjenja zbog kiše i jakog vjetra, brojna festivalska publika uživala je u impresivnom nastupu više od pedesetero Ladovih umjetnika, u raznolikosti i bogatstvu narodnog ruha koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji, pa ne čudi da je svaka točka ispraćena gromoglasnim pljeskom i ovacijama.

"Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine zbog vojnih su djelovanja potražili spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas", stoji u najavi. U tom su razdoblju bili izloženi snažnoj asimilaciji, a u prošlome stoljeću u nekim zemljama i pritisku za iseljavanje, što su, nažalost, mnogi i učinili, dodaje se.

"Ipak, tijekom svih tih stoljeća, odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije - svoju tradicijsku kulturu", bilježi o slavljeničkom programu umjetnički voditelj Lada, Andrija Ivančan. Program "Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima", kojim Lado obilježava svoju svečarsku sezonu te je u tom dvostrukom slavljeničkom tonu otvorio folklorni program jubilarnih 70. dubrovačkih ljetnih igara, donosi 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata izvan domovine.

Folklorni program 70. Igara nastavlja se 24. srpnja, od 21.30 sati, također na taraci tvrđave Revelin. Folklorni ansambl Linđo, koji će u sklopu festivala nastupiti ukupno četiri puta, na ovome će prvome nastupu ugostiti splitski KUD Jedinstvo.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HTZ, TZ grada Dubrovnika te brojni sponzori i donatori, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj. T.K.
Andrija Ivančan

umjetnički voditelj Lada

Odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije - svoju tradicijsku kulturu.
ULAZNICE
Ulaznice za programe dostupne su preko www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači, svakim danom od 9 do 21.30h, gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard i Maestro karticama ostvaruje se 10% popusta, dok kupnja u iznosu većem od 500 kn donosi voucher za 30% popusta na festivalske suvenire.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike