Ekonomija
PROGNOZE

RBA povisio procjenu rasta BDP-a s 2,5 na 2,8 posto - predvodnici rasta osobna potrošnja i investicije
Objavljeno 17. srpnja, 2019.
U prilog rastu ide i približavanje izbornoj godini kada uobičajeno jačaju investicijske aktivnosti, ističu iz RBA

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) umjereno su povisili procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini, s 2,5 posto na 2,8 posto, procjenjujući da će osobna potrošnja i investicije biti predvodnici rasta, objavljeno je u utorak u redovitoj tromjesečnoj publikaciji RBAnalize.
RBA je podignuo i procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za iduću godinu, i to za 0,5 postotnih bodova, s dva posto na 2,5 posto. Analitičari RBA podsjećaju kako je "na krilima osobne potrošnje i investicija rast gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju nadmašio očekivanja dosegnuvši razmjerno visoku stopu od realnih 3,9 posto."
"Prvi visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje ukazuju na nastavak rasta, ali s približavanjem kraja tromjesečja primjetno je da bi stopa realnog rasta ipak trebala biti nešto umjerenija", navodi direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja RBA Zrinka Živković Matijević.
Ističe kako prvi pad trgovine na malo u svibnju, nakon više od 54 mjeseca godišnjeg rasta, te usporavanje obujma industrijske proizvodnje upozoravaju na oprez. "U uvjetima solidnog tržišta rada privremeni pad trgovine možemo povezati s podbačajem svibanjskih rezultata u turizmu pod utjecajem vremenskih (ne)prilika. Takva kretanja i potencijalna uzročnost jasno podsjećaju da je utjecaj i oslanjanje na turizam prevelik rizik i za gospodarstvo, ali indirektno i za javne financije jer je prihodna strana uvelike oslonjena na najizdašniji porez - PDV", naglašava Živković Matijević. Procjenjuje da će tržište rada nastaviti bilježiti smanjenje stope nezaposlenosti prema novom povijesnom minimumu, uz rast plaća.
"Manjak radne snage pokušava se riješiti uvoznim kvotama, ali pitanje i problemi tržišta rada kroz neodgovarajuću ponudu radne snage, nisku stopu zaposlenosti i aktivnosti te općenito problem ljudskog kapitala ostat će uteg rastu i razvoju Hrvatske", upozorava Živković Matijević.
Zamjećuje i da industrijska proizvodnja dijelom odražava usporavanje najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera, osobito Njemačke i Italije, a niže stope rasta diljem Europe mogu imati i veći utjecaj kod izvoza hrvatskih roba.
S druge strane, rast domaće potražnje implicira i veći uvoz pa se očekuje blago produbljivanje manjka u robnoj razmjeni te ukupno neto negativan doprinos inozemne potražnje, ističu analitičari RBA. "Štoviše, doprinos investicija se povećao, a njihove dvoznamenkaste stope realnog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kao i rast obujma te vrijednosti građevinskih radova uz snažnije povlačenje sredstava iz EU fondova, sugeriraju da će, uz osobnu potrošnju, rast 2019. i 2020. biti predvođen investicijama. U prilog rastu investicija ide činjenica da se približavamo izbornoj 2020. kada uobičajeno jačaju investicijske aktivnosti države, osobito na lokalnoj razini", ističu analitičari RBA. U takvim su uvjetima umjereno povisili svoje procjene rasta BDP-a s 2,5 posto na 2,8 posto za 2019. te s 2 posto na 2,5 posto za 2020. godinu. Hina/Z. Rupčić

Suradnja s ESB-om i dubinske procjene poslovanja banaka
U publikaciji RBAnalize podsjeća se da je proces ulaska u Europski tečajni mehanizam II započeo kada je prema europskim institucijama odaslano službeno pismo namjere. Prema planu, ulazak bi se trebao dogoditi 2020. godine, a njemu će prethoditi razdoblje monitoringa. "Osim suradnje s ESB-om i dubinske procjene poslovanja banaka, moglo bi se reći da se radi o primjeni najboljih europskih pravila. Sporazum o suradnji HNB-a i ESB-a značit će ulazak u bankovnu uniji i ERM II u kojemu će Hrvatska provesti dvije godine, što implicira da će ulazak u europodručje biti 2023." kaže Živković Matijević.
Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike