Novosti
ALUMINIJ

Radnici traže istragu kriminala
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Postoji ekonomska opravdanost za vrlo skoro pokretanje proizvodnje u pogonima ljevaonice u mostarskom Aluminiju, a tek će analize o poslovanju tvornice anoda i elektrolize pokazati kada bi ponovno mogli biti stavljeni u pogon, objavili su u ponedjeljak predstavnici kompanije koja je prošlog tjedna isključena s naponske mreže.

Nakon sastanka kojemu su nazočili predstavnici Vlade Federacije BiH, Nadzornog odbora i uprave, radnici i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, izražen je optimizam u ponovno postupno pokretanje proizvodnje. "Napravljene su analize i izračuni da je moguće u vrlo kratkom roku pokrenuti proizvodnju u ljevaonici. Nakon toga je već započeta analiza o nastavku rada u anodama i elektrolizi. Što će analize pokazati, kolika su oštećenja i kada je moguće pokrenuti proizvodnju znat će se nakon toga", rekao je predsjednik NO-a Aluminija Zdenko Klepić. Pojasnio je kako postoje razlozi za optimizam i ponovno pokretanje proizvodnje te pronalaženja modela funkcioniranja. Prema Klepićevu mišljenju, ključno je sačuvati svih 900 radnika te ih postupno vraćati u proizvodnju. Posebno se to odnosi na stručnjake i kvalificirane radnike koji mogu ponovno pokrenuti proizvodnju. "Nema smisla s početnicima oživljavati sve ovo. To ne bi mogli ni napraviti. Zaključak je da te zaposlenike odmah aktiviramo i očekujem da će ih se znatan broj staviti u funkciju", dodao je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija.

Klepić je potvrdio kako je Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici odobrila program konsolidacije Aluminija na šest mjeseci, što znači da u međuvremenu ovoj posrnuloj kompaniji nitko ne može blokirati račun niti pokrenuti proceduru stečaja. Izrazio je očekivanje da će Vlada Federacije BiH, koja je suvlasnik 44 posto udjela, te Vlada Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto dionica, podržati oporavak nekadašnjeg mostarskog diva.

Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek zatražio je od vlasti da istraže kriminal u poslovanju Aluminija posljednjih deset godina. H
Možda ste propustili...