Novosti
NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Rekordan broj gimnazijalaca nije završio srednju školu, a maturanti sve lošiji iz hrvatskog i matematike

Nikad gore, nikad lošije. Tim se riječima ovih dana opisuju uspjesi, ili, bolje rečeno, neuspjesi, srednjoškolaca na ovogodišnjoj državnoj maturi, koju je palo rekordnih 7988 maturanata, a pisalo ju je nikad manje učenika!

Desetu godinu provođenja državne mature obilježio je tako i nikad brojniji pad gimnazijalaca - čak 1041 srednju ih školu nije uspio završiti u ljetnom roku, što je gotovo dvostruko više nego lani (649). Drastično je manje učenika koji su bez pogreške riješili neki predmet, jedinica je sve više, a matematika i hrvatski jezik sve su veći problem... Neslavne rezultate prezentirao je u ponedjeljak Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Od 34.638 prijavljenih ispite je polagalo 30.538 kandidata - 11.795 gimnazijalaca, 14.795 strukovnjaka i 3948 ostalih pristupnika. Najviše je pristupnika, ukupno 70,8 %, pisalo hrvatski jezik više, A razine (20.270), matematiku osnovne razine (18.662) te engleski jezik A razine (17.287). Od izbornih predmeta prevladavala je fizika (7386), zatim biologija (5155), politika i gospodarstvo (4776) te psihologija (3546).

Maturanti su uspjeli zaraditi 8748 jedinica, čak 1226 više nego u prošlogodišnjem ljetnom roku. Jedan ispit nije uspjela položiti većina gimnazijalaca (976), dva ispita palo ih je 60, a čak tri ispita njih petero. Kada je riječ o učenicima strukovnih škola, priča je znatno drukčija - pad je zabilježen kod 6947 učenika. Jedan ispit nije uspjelo položiti njih 4307, dva ispita palo je čak 2013 strukovnjaka, a tri njih 627.

Po udjelu negativne ocjene najteža se i ove godine pokazala sociologija - palo ju je 57 % pristupnika. Sa 34 % negativnog udjela slijedi fizika, zatim psihologija (32 %). Hrvatski jezik osnovne, B razine smjestio se na čevrto mjesto po negativnoj prolaznosti - čak 31 % pristupnika taj ispit nije uspjelo položiti. Najviše negativnih ocjena bilo je još iz informatike, biologije, geografije. A u deset predmeta ocijenjenih s najviše negativnih ocjena, za razliku od prošle godine, ovaj su put i matematika A razine (21 %) te B razine (21 %). Tu je još engleski jezik osnovne razine, s nešto manje jedinica nego lani - ove godine sa 15 %.

Kada je riječ o najčešćim ocjenama prema predmetima - ​dominantne ocjene su dvojke i trojke. Iz fizike i psihologije bilo je najviše jedinica, dvojki iz matematike i informatike, trojki iz hrvatskog, engleskog i njemačkog osnovne razine te biologije, politike i gospodarstva, kemije i povijesti. Četvorka je bila najčešća ocjena učenika koji su polagali engleski više razine.

Stoga nije čudno što u ispitima sa stopostotnom riješenosti prednjači upravo engleski jezik (A razina) - koji je bez pogreške riješilo samo 18 učenika, no jednako toliko bilo je najuspješnijih i iz fizike. Samo 12 učenika ispit matematike više razine riješilo je bez pogreške, njih 11 engleski jezik osnovne razine, a petero ispit iz kemije. Tek dva učenika "razvalila" su informatiku, a po jedan njemački B razine i psihologiju. Hrvatski jezik, i ove godine, baš nitko.

No usporedimo li ove podatke s prošlogodišnjima, dolazimo do spoznaje da je i sve manje iznadprosječnih učenika. Naime, ove godine neki je predmet državne mature 100 % točno riješilo 58 učenika, a taj je broj prošle godine iznosio 141! Samo jedna maturantica uspjela je dva predmeta riješiti potpuno točno, a lani je takvih bilo 11...

Jasenka Pejaković
PREUZETI ODGOVORNOST ZA REZULTATE
“Rezultati ispita državne mature pokazatelji su koliko je dobro sustav pripremio učenike za suočavanje s izazovima s kojima će se susretati u životu kako bi ispunili svoje životne ciljeve i aktivno sudjelovali u društvu. Obrazovni sustav sa svim svojim sastavnicama treba preuzeti odgovornost za rezultate mature”, rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Katavić.
Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav