Novosti
DRŽAVNI POTICAJ

Stambenim štedionicama uplaćeno 10,9 milijuna kuna
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Ministarstvo financija u ponedjeljak je iz državnog proračuna stambenim štedionicama isplatilo ukupno 10,9 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2018. godini. "Stambene štedionice dužne su primljeni iznos državnih poticajnih sredstava upisati na račune stambene štednje stambenih štediša u roku od osam dana od primitka iznosa", izvijestilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Vlada svake godine, na temelju Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, donosi odluku o iznosu državnih poticajnih sredstava, a za 2018. godinu to je bilo 1,8 posto, pa su građani za iznos uplate od pet tisuća kuna mogli dobiti najviše 90 kuna.

Naime, 2015. godine uveden je promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava, a formula se temelji na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, uz korektivni faktor koji čini nužnu prilagodbu na dužu ročnost. Država poticajna sredstva daje stambenom štediši u samo jednoj stambenoj štedionici, i to za uplate stambene štednje do najviše pet tisuća kuna u jednoj godini, a sam iznos poticaja ovisi o iznosu koji je građanin uplatio tijekom godine. S obzirom na to da je postotak državnih poticajnih sredstava za 2018. godinu iznosio 1,8 posto, građani su za iznos uplate od pet tisuća kuna mogli dobiti najviše 90 kuna. Za uplate stambene štednje u ovoj godini građani će moći dobiti najviše 60 kuna državnih poticajnih sredstava. Naime, sukladno s Vladinom odlukom, državna poticajna sredstva u ovoj godini iznose 1,2 posto, što za štednju od pet tisuća kuna znači najviše 60 kuna.

Valja podsjetiti da su za 2017. poticajna sredstva iznosila 3,3 posto ili najviše 165 kuna, za 2016. - 4,1 posto, odnosno 205 kuna, a za 2015. - 4,9 posto, tako da su štediše mogli dobiti najviše 245 kuna poticaja. Međutim, za 2014. godinu poticaja nije bilo. H/I.M.
Možda ste propustili...