Regija
NOVA SOCIJALNA USLUGA

Djeca u riziku će imati produženi boravak i pomoć
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Partneri u projektu žele u Vukovaru primijeniti provjereno uspješnu švicarsku metodu rada
VUKOVAR - Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka djeluje u području rada s djecom i mladima kroz pružanje socijalnih usluga, provođenje aktivnosti i projekata te brojnih edukacija namijenjenih djeci, mladima i stručnim djelatnicima.EU projektom "Together", vrijednim gotovo 1,5 milijun kuna, djelovanje će proširiti i na područje Vukovara, s tim da su im partneri u projektu Centar za socijalnu skrb Vukovar i dvije švicarske organizacije koje se godinama bave djecom i mladima s problemima u ponašanju. Predstavljajući projekt koji će trajati 20 mjeseci, njegova voditeljica Gordana Ilakovac je istaknula kako on ima tri važna cilja.

- Jedan je konkretan i očitovat će se u Vukovaru, a riječ je o razvijanju nove socijalne usluge - pružanju usluge produženog boravka za djecu u riziku i podršku njihovim roditeljima. Drugi je cilj umrežavanje javnog, privatnog i civilnog sektora na lokalnoj razini kako bi uslugu mogli pružati sukladno potrebama grada, ali i šire - rekla je Ilakovac, dodajući kako je treći cilj održavanje stručnih seminara i edukacija, za čiju će provedbu biti zaduženi partneri iz Švicarske, koji imaju odlične rezultate i individualizirane programe, odnosno preventivne oblike mjera kojima se sprječavaju daljnje devijacije u ponašanju djece i mladih.

Stoga njihova iskustva žele prilagoditi i primijeniti u našoj lokalnoj zajednici i osnažiti kvalitetne suradničke odnose u svrhu pružanja socijalnih usluga za djecu u riziku. Sukladno procesu deinstitucionalizacije u Hrvatskoj, usluga poludnevnog boravka za ovu djecu je svojevrsni oblik prevencije, uz uslugu savjetodavne potpore za roditelje. Za provedbu projekta su, pojašnjavaju iz Breze, odabrali Vukovar jer je Vukovarsko-srijemska županija specifična po nedostatku takvih usluga, a za njima postoji velika potreba.

- Kao udruga se ovim poslom bavimo niz godina na području Osijeka i Osječko-baranjske županije i imamo izvrsne rezultate u radu s korisnicima, čemu svjedoči podatak da nam se 85 posto djece više nije vratilo u sustav socijalne skrbi - naglasila je voditeljica projekta, pojašnjavajući kako će ovu preventivnu uslugu organizirati za djecu u dobi od 6 do 12 godina.

Zvonimir Rogulja, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vukovar, istaknuo je kako je usluga poludnevnog boravka u Vukovaru iznimno potrebna (do sada je nisu imali), posebice u kategoriji korisnika djece i mladih u riziku i riziku od poremećaja u ponašanju.

- Imamo pozitivna iskustva u suradnji na projektima s udrugom Breza i rado smo se i ovoga puta odazvali, u želji da vidimo kako na najbolji način implementirati švicarski sustav rada kod nas - naveo je, naglasivši značenje preventivnog djelovanja.

Dragana Korpoš
20

mjeseci će trajati provedba projekta u Vukovaru, vrijednog nešto manje od 1,5 milijun kuna
Grad i Županija važni su dionici
Na predstavljanju projekta bili su i Dalibor Žigić, stručni suradnik za socijalnu skrb u Gradu Vukovaru, te Darko Dimić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije. Poručili su kako su i Grad i Županija uočili potrebu za uvođenje ove vrste socijalne usluge posebice zbog velikog senzibiliteta prema djeci i mladima. Dimić je naglasio kako bi ova usluga trebala biti dostupna građanima i nakon okončanja projekta jer suradničkim odnosom svih strana daje priliku da u konačnici imamo sretnu djecu i sretne roditelje.
Najčitanije iz rubrike