Osijek
17. LJETO U DOMU TEHNIKE

Kreativni tjedan sav je u znaku 3D tehnologije
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Počele radionice ‘’Crtanje 3D olovkama i ukrašavanje stakla’’ i ‘’3D modeliranje i printanje’’

Iz tjedna u tjedan izmjenjuju se radionice u sklopu tradicionalnog, 17. po redu, Ljeta u Domu tehnike u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a u suradnji s udrugama tehničke kulture. Nakon radionice ‘‘Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi‘‘ te prošlotjednih ‘‘Izrada predmeta od drva i balze‘‘, i ‘‘Uvod u maketarstvo‘‘, u ponedjeljak su počele dvije nove petodnevne radionice - ‘‘Crtanje 3D olovkama i ukrašavanje stakla‘‘, i ‘‘3D modeliranje i printanje‘‘.

ZTK Grada Osijeka organizator je radionice ‘‘Crtanje 3D olovkama i ukrašavanje stakla‘‘ na kojoj devet učenica od 4. do 8. razreda osnovne škole, među kojima je i jedan dječak, uči crtati posebno dizajniranim olovkama s pomoću kojih se na jednostavan način mogu izraditi 3D strukture i oblici bez korištenja računala. ‘‘Prvi nam je dan tako da su djeca tek dobila upute o tome što treba činiti, odnosno kako koristiti 3D olovku i biti oprezan pri rukovanju. Krenut ćemo od jednostavnijih stvari kao što su bedževi i magnetići s imenom, razni ukrasi, ali neki predmeti koji mogu biti korisni, primjerice čaše za olovke. Kad djeca postanu malo vještija, krenut ćemo s nešto složenijim stvarima, točnije s oslikavanjem i graviranjem stakla‘‘, kaže Željka Krizmanić, voditeljica ove popunjene radionice.

Popunjena je i radionica u organizaciji ZTK-a Osječko-baranjske županije, na kojoj će dvanaest učenika i dvije učenice od 5. do 8. razreda do kraja tjedna učiti osnove 3D modeliranja u programu 123D Design, kako pripremiti 3D model za ispis u programu Ultimaker Cura, te kako raditi s 3D printerom Original Prusa i3 MK2. ‘’Prva ćemo tri dana imati vježbe kroz koje će se polaznici upoznati s programom za 3D modeliranje, a zadnja dva dana ostaju nam za nešto što već djeca budu htjela’’, rekla je voditeljica radionice Ida Đurkić.

Danijel Miklić
MAŠA VEĆ ZNA RADITI 3D OLOVKOM
Među osnovcima koji na kreativan način provode ove ljetne praznike je i Maša Kurilj iz Osnovne škole Ivana Filipovića Osijek, koja je nedavno završila 4. razred, a sada pohađa radionicu ‘’Crtanje 3D olovkama i ukrašavanje stakla’’.

- Preko YouTubea gledala sam kako se radi s 3D olovkama i jako mi se svidjelo tako da sam jednu poželjela i dobila za Božić. Zajedno s tatom izradila sam svoju maskicu za mobitel tako da već znam raditi s 3D olovkom, a sad mi je želja napraviti Eiffelov toranj. Sve to mi je jako zanimljivo, pa sam htjela ići na ovu radionicu kako bih naučila još nešto i baš me zanima što ćemo sve raditi - kaže Maša.
Najčitanije iz rubrike