Svijet
PRITISAK NA BIH

Traži se izručenje protivnika režima Recepa Erdogana
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Turcima koji žive u BiH na čelo se stavlja žig terorista, bez ikakvih konkretnih dokaza

Dvoje sarajevskih odvjetnika koji zastupaju skupinu turskih državljana, čije izručenje traži režim Recepa Tayyipa Erdogana, upozorilo je u ponedjeljak kako je Bosna i Hercegovina suočena sa "strašnim pritiskom" Ankare, a pritom je izložena opasnosti da zbog toga prekrši vlastite zakone i sudske presude te presude Europskog suda za ljudska prava.

"Postoji strašni politički pritisak da tijela vlasti BiH ovo riješe ne na pravni način i sukladno ustavu i međunarodnim standardima, nego kroz političke dogovore dviju država. BiH to sebi ne smije dopustiti", kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Nedim Ademović, koji je zajedno s odvjetnicom Senkom Nožicom pravni zastupnik skupine turskih državljana, na čijem je izručenju Erdogan inzistirao tijekom prošlotjednog posjeta BiH. Odvjetnici nisu željeli objaviti identitet osoba koje zastupaju istaknuvši kako je to nužno radi zaštite njihove sigurnosti, a Nožica je kazala samo kako je u pitanju njih "deset do petnaest".

Sve njih turske vlasti žele vidjeti izručene optužujući ih za povezanost s organizacijom Feto, na čijem je čelu Fetulah Gullen, imam koji živi u SAD-u i kojega Erdogan smatra svojim najopasnijim političkim protivnikom te ga optužuje da je bio inspiratorom neuspjelog državnog udara iz 2016. godine.

Ademović je kazao kako se Turcima, koji već godinama, a neki i desetljećima žive u BiH, sada na čelo stavlja žig terorista, a Turska pritom nije ponudila nikakve konkretne dokaze da su oni počinili bilo koje kazneno djelo koje bi bilo osnova za izručenje. Odvjetnica Nožica neizravno je potvrdila kako je među onima čije izručenje traži Turska i Ali Lafcioglu, profesor matematike iz sustava škola "Bosna Sema", kazavši kako je među onima koje vlasti u Ankari pokušavaju uhititi i osoba koja je ranije zbog svog doprinosa obrazovanju u BiH bila predložena za nagradu grada Sarajeva, no ipak je nije dobila zbog pritisaka iz Turske. Upravo to se dogodilo Lafciogluu 2016.

Ademović i Nožica potvrdili su kako su Službi za poslove sa strancima BiH dostavljeni zahtjevi iz Turske za izručenjem, no bez bilo kakve popratne dokumentacije koja bi dokazivala da su oni počinili neko kazneno djelo. Turske vlasti su im poništile putovnice i oni sada zbog toga više ne mogu imati dozvolu boravka u BiH, pa im je preostalo jedino tražiti politički azil.

Odvjetnici su kazali kako se spremaju na “najgori scenarij” te su najavili kako će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi spriječili eventualno izručenje, uključujući tu podnošenje tužbi pred Sudom BiH, apelaciju za zaštitu ljudskih prava pred Ustavnim sudom BiH i u konačnici pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Hina
10 - 15

osoba turskog državljanstva u BiH spominje se u kontekstu zahtjeva za izručenjem Turskoj
Turskim pristiscima popustilo Kosovo
Ademović je kazao kako se sve ovo turskim državljanima u BiH događa jer je Turska tijekom izvanrednog stanja donijela dekrete kojima je na stotinama tisuća turskih državljana poništila putovnice. Istodobno je od Interpola tražila stavljanje desetaka Turaka na crvene tjeralice kako bi ih se deportiralo u Tursku i kako bi im se tamo sudilo, no takvi su zahtjevi uglavnom odbijeni kao nezakoniti. Ademović je podsjetio da su pritiscima Turske popustili Kosovo, Moldova i Azerbajdžan, time prekršivši međunarodne standarde.
Možda ste propustili...

NAPAD S RAČUNALNIH SERVERA LOCIRANIH U RUSIJI, KINI I VIJETNAMU

Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada

SVJETSKI DAN MIGRANATA I IZBJEGLICA

Papa šalje pomoć migrantima u BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAPAD S RAČUNALNIH SERVERA LOCIRANIH U RUSIJI, KINI I VIJETNAMU

Mađarska pretrpjela jedan od najsnažnijih hakerskih napada

2

AKTIVNIH SLUČAJEVA ZARAZE 1588

Slovenija: 184 nove zaraze, stanje se ne popravlja

3

SVJETSKI DAN MIGRANATA I IZBJEGLICA

Papa šalje pomoć migrantima u BiH