Svijet
NAORUŽANJE IZ SAD-A

Kina kažnjava tvrtke koje naoružavaju Tajvan
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Kineska vlada i kompanije prekinut će poslovanje s američkim tvrtkama koje prodaju oružje Tajvanu, priopćili su u ponedjeljak iz kineskog ministarstva vanjskih poslova te odbili dati detalje o sankcijama, koje bi mogle narušiti ionako loše odnose s Washingtonom. Kina autonomnu demokratsku državu Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija te se nije odrekla upotrebe sile kako bi ponovo dobila kontrolu u toj zemlji. Kina Tajvan naziva svojim najosjetljivijim problemom u odnosima sa SAD-om.

Prošlog su tjedna iz Pentagona rekli kako je američki State Department odobrio prodaju oružja koje je Tajvan zatražio, među kojim su tenkovi M1A2T Abrams te 250 projektila Stinger. Posljednji ugovor o prodaji oružja Tajvanu uključuje tenkove, projektile i pripadajuću opremu u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je kako je prodaja oružja kršenje međunarodnih zakona te šteti suverenosti i nacionalnoj sigurnosti Kine.

U ponedjeljak je gradonačelnik Kaohsiunga Han Kuo-yu, inače sklon Kini, osvojio nominaciju tajvanske oporbene stranke za predsjedničke izbore 2020. godine. Han je postao izravna prijetnja vladavini aktualne predsjednice Tsai Ing-wen. Han se ove godine susreo s nekoliko kineskih dužnosnika, a neovisnost Tajvana jednom je prozvao “strašnijom od sifilisa”. H
Najčitanije iz rubrike