Mozaik
DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO TABOR FILM FESTIVAL

Slovenski film “Temelji” i hrvatski film “Udahnuti život” dobili Grand Prix
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Nagrade Grand prix 17. Tabor film festivala u međunarodnoj konkurenciji osvojio je slovenski film “Fundamenti/Temelji“ Petra Cerovšeka, a u domaćoj “Udahnuti život” Ivana Bošnjaka i Thomasa Johnsona.

Dodjela nagrada Veronikina lubanja bio je vrhunac trećeg dana 17. Tabor film festivala koji je završio u nedjelju projekcijama pobjedničkih kratkih filmova. Posebno priznanje pripalo je filmu iz Crne Gore “Sinovi smo tvojeg stijenja” Ivana Salatića. Dobitnika trofeja Veronikina lubanja u međunarodnoj konkurenciji izabrao je žiri u kojem su nagrađivani njemački filmaš Sylvain Cruiziat, srpski autor dokumentaraca Ognjen Glavonić i škotski redatelj i pisac Edward Lawrenson. Objašnjavajući odluku žirija Glavonić je rekao da je kod filma "Temelji" prevagnulo to što je sve članove emotivno privukao te dodao da zapravo i nije bilo loših. Redatelj pobjedničkog filma Cerovšek pojasnio je da je godinu i pol dana snimao gradilište luksuznog hotela. Sve je to snimao s prozora stana tadašnje djevojke i taj film, uz to što prati gradnju hotela, prati i vezu između njega i djevojke koja u konačnici nije uspjela. Inače, premijera filma bila je u Sarajevu, a ovo mu je prva nagrada.

Uz Grand prix u domaćoj konkurenciji za “Udahnuti život”, dodijeljena su čak tri posebna priznanja: “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Jabuka, tri dvopek, jogurt” Anite Čeko te “Gradovi u kojima nisam bio” Damira Čučića.

Pobjednika su izabrali studentica dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Sunčica Ana Veldić, autor dokumentaraca Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto.

Umjetnički direktor Festivala Ivan Ramljak, govoreći o pobjednicima i kriterijima rekao je da je, kao i uvijek pri selekciji, ideja bila odabrati filmove koji u sebi imaju nešto novo, a koji su i gledljivi te odgovaraju publici koja dolazi. Istaknuo je da se prilikom odabira nastoji dovesti na Festival ono najbolje što se pojavilo unazad godinu dana u svijetu.

- Mislim da je ove godine selekcija bila najbolja unazad četiri godine koliko radim ovaj posao. Prema nekim anketama koje radimo i prema reakciji publike vidimo da su zadovoljni jer se uvijek ostaje do kraja projekcije. Ne trebamo se ničega sramiti, dapače, možemo biti jako zadovoljni, a osim kvalitete imamo i kvantitetu, i to ide u jako dobrom smjeru - pojasnio je Ramljak.

Direktor Festivala Nenad Borovčak je prije svega naglasio da je zadovoljan što je Festival uopće i organiziran, budući da je nekoliko dana uoči manifestacije ovaj kraj zahvatila jaka oluja, ali šteta je sanirana.

- Definitivno je vrijeme ove godine utjecalo na manju posjećenost kampa, što je utjecalo i na nešto manji broj posjetitelja. Publika koja je došla vidjela je odlične strane i domaće kratke filmove, kao i nekoliko retrospektiva. Tu je bilo i predavanje o afričkom filmu kojeg je pripremio Olaf Muller - kazao je Borovčak, zaključujući da je na ovogodišnjem Tabor film festivalu ukupno prikazano više od 100 filmova. Hina
Možda ste propustili...

NOSAČ ZVUKA “MUSIC TO BE MURDERED BY” POSVETIO JE HITCHCOCKU

Eminem bez najave objavio novi album

U SPOTU ZA URBANOVU PJESMU “DIV”

Plesom oslikani osjećaji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

11. SAJAM VJENČANJA ODRŽAN U TC PORTANOVA

Bogata ponuda za mladence i revija s humanitarnom notom

2

HARRY I MEGHAN

Oduzete su im kraljevske titule

3

CRKVENO PUČKO PJEVANJE SVECIMA

Očuvanje tradicije kulturne baštine