Crna kronika
POLICIJA KOPENHAGENA REKLA - DOSTA

Zbog pijanstva uhićena 24 vozača e-romobila
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Na gradskim ulicama Europe sve je više električnih romobila koji se brzo kreću po biciklističkim, ali i pješačkim stazama. Nemali broj korisnika e-romobila čini i prekršaje. Shvatili su to i danski policajci koji su uhitili 28 osoba u Kopenhagenu zbog vožnje električnog romobila pod utjecajem alkohola ili narkotika. Proteklog su vikenda 24 osobe uhićene, jer su vozile električni romobil pod utjecajem alkohola, dok je ostalih četvero privedeno jer su ih vozili pod utjecajem narkotika. Policija je o uhićenjima izvijestila na Twitteru, jer se u Kopenhagenu mnogi upuštaju u nesigurno korištenje električnih romobila. Korisnici romobila koji ih voze pod utjecajem narkotika ili alkohola moraju platiti kaznu u iznosu od 2000 danskih kruna (gotovo 2000 kuna).

Ova su prijevozna sredstva u Kopenhagenu postala vrlo popularna otkad su im gradska prometna pravila prilagođena. Električni romobil može se unajmiti putem aplikacije i parkirati unutar točno određenih gradskih zona. No, nova vrsta prijevoza nerijetko je na meti kritika, jer se lokalno stanovništvo žali na nemar vozača te, posljedično, na mnoštvo ozlijeđenih - vozača i pješaka. Električni romobili popularni su u brojnim europskim gradovima, ali i u San Franciscu, Mexicu i New Yorku.

U lipnju je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo najavila uvođenje reda u "novonastalu anarhiju" zbog vrlo velikog broja električnih romobila na ulicama Pariza i brojnih ozljeda koje vozači zadobiju za vrijeme vožnje, a nisu ih pošteđeni ni pješaci.H
2000

danskih kruna (oko 2000 kuna) iznosi kazna za vožnju romobila u pijanom ili drogiranom stanju
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana