Autoglas
SAMOBOR 23. SVJETSKI SUSRET SPAČEKA

Tisuće će spačekista prokrstariti Hrvatskom
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Nakon višednevnog susreta uslijedit će avanturistička vožnja koja će svoj kontinentalni cilj imati u okolici Đakova

Od 30. srpnja do 4. kolovoza prvi put u Hrvatskoj, točnije u Samoboru, održat će se 23. svjetski susret spačeka. Očekuje se kako će manifestaciji nazočiti nevjerojatnih, više od 12.000 zaljubljenika u ova legendarna vozila. Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënova legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine.

Organizatori očekuju kako će na susret stići oko 3000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta. Prema prijavama, među sudionicima će biti i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze iz daleke Australije i Bjelokosne Obale! Ovaj je susret izabran među 30 top-događaja u Hrvatskoj u ovoj godini. Organizira ga Hrvatski 2CV Citroën klub sa sjedištem u Samoboru, koji već 20 godina okuplja vozače popularnih spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih retro Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-ja (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroënovih klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Karavana do Đakova
- Dobiti organizaciju ovakvog događaja golemo je priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor nego i druge posebnosti naše zemlje - govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susreta - 2CV Adriatic Raid ići će kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, a 2CV Continental Raid prolazit će kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

- Županija je osigurala sredstva za podršku ovog događaja koji će u prelijepi Samobor dovesti ljude sa svih strana svijeta. Manifestacija će sigurno pridonijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu prema lani - izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Entuzijasti
- Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad nego i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju - rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

- Ponosni smo što smo dobili čast biti gradom domaćinom 23. svjetskog susreta Spačeka. To ponajprije moramo zahvaliti neumornim organizatorima, redom entuzijastima. Grad Samobor dao je podršku ovom projektu, a siguran sam kako će se sve uloženo višestruko vratiti - ponajprije kroz promociju našega grada u koji će se, vjerujem, zaljubiti svi sudionici Susreta - rekao je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Na Susretu će biti izložen i „Muzej 100 godina marke Citroën“, gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos.

Pripremio: Milan Bugarić
Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira. Uz ponudu hrane i pića tu je i izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastrokorneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Nakon završetka susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta spačeka 2023. godine.
3000

vozila očekuje se na 23. svjetskom susretu spačeka
12.000

posjetitelja iz svih krajeva svijeta očekuje se u Samoboru
Ovaj je susret izabran među 30 top-događaja u Hrvatskoj u ovoj godini
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike