Kultura
9110 POSJETITELJA 19. OLJK-A: "ZALJUBLJENI SHAKESPEARE" ZA ZATVARANJE

Bitan je mamac za publiku, a za sve ostalo - lako ćemo!
Objavljeno 16. srpnja, 2019.

Posljednji dan ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture bio je rezerviran za predstavu Marca Normana, Toma Stopparda i Leeja Halla Zaljubljeni Shakespeare, ZGK Komedija i HNK Varaždin, u režiji Stanislava Slováka. Istoimeni je film 1998. dobio sedam Oskara, a nakon 15 godina nastala je i kazališna predstava premijerno prikazana 2014. na londonskom West Endu, u adaptaciji Leeja Halla.


S obzirom na svjetski uspjeh i filmske i kazališne inačice ne čudi kako su se i hrvatske kazališne kuće odlučile igrati na sigurnu kartu. Kako bi još više smanjili rizik odlučili su angažirati i tim koji je istu predstavu već uspješno postavio u Brnu i u tome su načelno i uspjeli. Franšiza tako djelomice prati konvencije Shakespeareovog vremena u konvenciji kostima (Andrea Kučerova) i koreografiji (plesni dijelovi, mačevateljski dueli, i fizički sukobi), dok se scenografija ne poklapa iz praktičnih razloga, pokušavajući ipak pružiti iluziju scenskog događanja - prostor kazališta napravljen je od drvenih greda te ukrašen platnom na kojem se ocrtava mapa Londona i obrisi kazališta, jedan veliki krevet i neizbježni balkon za romantične scene.


Ovakve predstave uspjeh temelje na poznavanju predloška, poznatim imenima i melodramatsko-komičnim trenutcima, što publici omogućuje lakše praćenje radnje i prepoznavanje, uspoređujući radnju sa svojim znanjem i uživajući u gledanju poznatih glumaca iz kazališta, serija, reklama, televizijskih emisija… Sve to zajedno uz veliki ansambl s više od 30 sudionika stvara svojevrsnu masku koja komad čini dopadljivim, ali istodobno umanjuje glumačke kreacije i svodi ih na puko izgovaranje teksta bez dublje razrađenih karaktera i psiholoških motivacija. Filip Juričić tako svog Shakespearea donosi vrlo plošno i pojednostavljeno kao pomalo blesastog pjesnika bez nadahnuća, dok njegova scenska partnerica dobro izvodi fizičke transformacije u dječaka, ali joj u ulozi Viole nedostaje uvjerljivosti i spontanosti. Kreacijama su se ponajviše istaknuli Jasna Bilušić (sarkastična kraljica Elizabeta), Ronald Žlabur (vrlo uvjerljivo portretirao Christophera Marlowa), Jasna Palić Picukarić koja s malo teksta donosi blagu i odanu Violinu dadilju punu ljubavi, a vrsne komičke role ostvarili su Adam Končić (Ralph) i Željko Duvnjak (Wabash).
Posljednja predstava 19. OLJK-a bila je pravi mamac za publiku koja je u nepreglednom redu strpljivo čekala. Poznat tekst i glumci u kombinaciji s melodramom i humorom kupili su naklonost osječke publike. Šteta što franšize nude prethodno postavljene kalupe u kojima glumci nemaju mnogo mogućnosti istraživanja i stvaranja karaktera, ali kako to uvijek i biva s ovakvim predstavama, bitan je mamac za publiku, a za sve ostalo ćemo lako.
Alen Biskupović
ČUVENI PISAC
Predstava govori o ljubavnoj vezi čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je stvarao Romea i Juliju. Cijeli zaplet počinje audicijom za ulogu Romea u Shakespeareovoj kazališnoj družini na koju se javlja mladić po imenu Thomas Kent (zapravo djevojka Viola - Dajana Čuljak), kojemu će Shakespeare (Filip Juričić) ponuditi naslovnu ulogu, ne sluteći da je ispod maske zapravo djevojka u koju će se smrtno zaljubiti.
Poznat tekst i glumci u kombinaciji s melodramom i humorom kupili su naklonost brojne osječke publike
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike