Kultura
POLJSKI UMJETNIK WOJTEK BLECHARZ

"Symphony 2" skladao upravo za Francuski paviljon
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Europski projekt Kulture SC-a i 10 europskih kulturnih organizacija, u Zagreb je doveo jednog od najzanimljivijih suvremenih skladatelja mlađe generacije, poljskog umjetnika Wojteka Blecharza. Nakon dvotjedne radionice s orkestrom sastavljenim od školovanih glazbenika i onih bez prethodnog glazbenog iskustva te zborom, umjetnik je predstavio glazbeni projekt Symphony 2, skladan posebno za jedinstvenu akustiku Francuskog paviljona.


Simphony 2 nastavak je Blecharzova trenutnog istraživanja temeljenog na novim modelima doživljaja glazbe, performativnog zvuka i sudioništva publike. To je durational performance (izvedba dugog trajanja), prostor dijaloga sudionika i zvuka, mjesto u kojem se zvukovi mogu doživjeti holističnije od onoga u uobičajenoj koncertnoj situaciji.

U staroj je Grčkoj riječ orkhestra bila naziv za polukružni prostor u kojem su zbor i plesači imali izvedbe. U latinskom riječ symphōnia značila je “sporazum zvukova, harmonija“, a Simphony 2 sigurno je mjesto gdje se orkestar i publika mogu sresti, zajedno muzicirati i promišljati zvukove i harmonije zajedno, bez obzira na iskustvo, pozadinu ili podrijetlo. N.Vek.
Možda ste propustili...

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE

68 polaznika iz dvadesetak država

NA MALOM BRIJUNU

Koncert Amire Medunjanin

BEOGRADSKI "VOZ‘‘ NA MALOM BRIJUNU

Vojislav Brajović i Sergej Trifunović kao Crni i Bijeli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana