Kultura
POLJSKI UMJETNIK WOJTEK BLECHARZ

"Symphony 2" skladao upravo za Francuski paviljon
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
Europski projekt Kulture SC-a i 10 europskih kulturnih organizacija, u Zagreb je doveo jednog od najzanimljivijih suvremenih skladatelja mlađe generacije, poljskog umjetnika Wojteka Blecharza. Nakon dvotjedne radionice s orkestrom sastavljenim od školovanih glazbenika i onih bez prethodnog glazbenog iskustva te zborom, umjetnik je predstavio glazbeni projekt Symphony 2, skladan posebno za jedinstvenu akustiku Francuskog paviljona.


Simphony 2 nastavak je Blecharzova trenutnog istraživanja temeljenog na novim modelima doživljaja glazbe, performativnog zvuka i sudioništva publike. To je durational performance (izvedba dugog trajanja), prostor dijaloga sudionika i zvuka, mjesto u kojem se zvukovi mogu doživjeti holističnije od onoga u uobičajenoj koncertnoj situaciji.

U staroj je Grčkoj riječ orkhestra bila naziv za polukružni prostor u kojem su zbor i plesači imali izvedbe. U latinskom riječ symphōnia značila je “sporazum zvukova, harmonija“, a Simphony 2 sigurno je mjesto gdje se orkestar i publika mogu sresti, zajedno muzicirati i promišljati zvukove i harmonije zajedno, bez obzira na iskustvo, pozadinu ili podrijetlo. N.Vek.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike