Kultura
PROŠLOGODIŠNJA DRAMSKA USPJEŠNICA

"Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka ponovno na programu Igara
Objavljeno 16. srpnja, 2019.
DUBROVNIK - Prošlogodišnji premijerni dramski naslov Pod balkonima u režiji Darija Harjačeka i dramaturgiji Vedrane Klepice na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića na programu je 70. dubrovačkih ljetnih igara 16., 17., i 18. srpnja u parku kampusa Sveučilišta u Dubrovniku.


Bard Mediterana, viški Voltaire, i ponajveći hrvatski književnik druge polovine 20. st., Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i obiteljski vezan, a njegov utjecaj na hrvatsko kazalište, neizmjeran je, iako je na Igrama izveden samo Zagrljaj 1959. i Glorija 1980., stoga ne čudi što je festivalska publika lani pozdravila Marinkovićev povratak na Igre. Ova predstava donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podcrtan uspjelim dramaturškim pristupom. Vrijeme je pred 2. svj. rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati egzistenciju, domove i obitelji. Predstava rastvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Suvremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom, je zapanjujuća.


- Ranko Marinković je autor čije je mjesto u korpusu svjetske literature, njegovi likovi su toliko živi i iz te perspektive bilo je lako stvoriti kostur iz kojeg se glumcima može dati materijal od kojeg mogu raditi čudesa - istaknuo je Harjaček nakon prošlogodišnje premijerne izvedbe naglašavajući lakoću i užitak rada s Festivalskim dramskim ansamblom ili hrvatskom glumačkom reprezentacijom, kako ih je sam nazvao.
Članovi ansambla koji su ostvarili sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih otočkih ridikula, patrijarha, prosječnih i manje prosječnih individua su: Marko Makovčić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić koji mijenja Dada Ćosića u ulozi Mićela, zatim Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč koja je za ulogu Olive u ovoj predstavi lani osvojila nagradu Orlando, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković. N.Vek.
Možda ste propustili...

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

DRUGO PREDSTAVLJANJE KNJIGE O KOSOVSKIM HRVATIMA

Baština Hrvata koji su morali napustiti svoja vjekovna prebivališta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana