Mozaik
SVEMIRSKA UTRKA

Indijci lansiraju najjeftiniji let prema Mjesecu
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Dvojba - Indija kreće u osvajanje Mjeseca, a zemlja se još uvijek bori s glađu i siromaštvom

Indija će u ponedjeljak pojačati međunarodnu svemirsku utrku, lansiranjem niskobudžetne misije na Mjesec kako bi postala tek četvrta zemlja koja je uspješno sletjela na Zemljin prirodni satelit. Misija će pokazati koliko je napredovalo putovanje svemirom od "velikog koraka za čovječanstvo" Neila Armstronga i misije Apolla 11.

Indija je potrošila oko 140 milijuna dolara kako bi osposobila Chandrayaan 2 za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol, gdje bi misija trebala sletjeti 6. rujna. SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti novca. Kineska Mjesečeva letjelica Chang‘e 4 sletjela je na Mjesec u ožujku, što je stajalo oko 8,4 milijarde dolara. Rusija, prva zemlja koja je organizirala uspješno slijetanje na Mjesec bez čovjeka 1966., potrošila je, preračunato u današnje vrijednosti, više od 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

Gotovo svi dijelovi Chandrayaana-2 dizajnirani su i izrađeni u Indiji koja će upotrijebiti svoj najmoćniji raketni lanser GSLV Mk III, koji će lansirati 2,4 tone težak orbiter koji ima rok trajanja otprilike godinu dana. Svemirska letjelica prenijet će 1,4 tone tešku platformu za slijetanje Vikram koja će, pak, prenijeti 27 kilograma težak lunarni rover Pragyan na ravnicu između dva kratera na Mjesečevu južnom polu. Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira (ISRO) K. Sivan rekao je da će Vikram tražiti znakove vode i "fosilne zapise ranog Sunčeva sustava". Postavlja se pitanje zašto Indija kreće u osvajanje Mjeseca, a zemlja se još uvijek bori s glađu i siromaštvom.

Hina
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa