Sport
WIMBLEDON

Triler za pamćenje: Đoković ostao na tronu
Objavljeno 14. srpnja, 2019.
Federer nije iskoristio dvije meč-lopte, a onda je pao u povijesnom tie-breaku

Srbin Novak Đoković obranio je tron i peti put u karijeri osvojio pobjednički trofej u Wimbledonu! U grandioznom finalu 133. izdanja najcjenjenijeg teniskog turnira prvi igrač svijeta u drami od pet setova, nakon gotovo pet sati igre (4.57), pobijedio je velikog Švicarca Rogera Federera sa 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Osvojio je Švicarac ukupno više poena i gemova, ali je na kraju centralni teren All England Cluba napustio poražen.


Bilo je to finale za pamćenje, epsko i ludo, možda i najbolje koje je All England Club dosad imao. Sigurno će ući u sve povijesne wimbledonske knjige, a presudio ga je jedan, jedini poen. Ključni trenutak dogodio se pri rezultatu 8:7 za Federera u petom setu. Švicarac je gem prije napravio break, servirao je za titulu i imao 40:15 na svom servisu, ali Đoković se fantastično izvukao iz gotovo nemoguće pozicije, spasio dvije meč-lopte, a potom vratio break. Federer na travi to nikada ne propušta, ali propustio je baš u finalu. Đoković se vratio u velikom stilu i onda dobio povijesni tie-break koji se igra od ove godine. Više nema petog seta unedogled, odluka pada nakon 12:12. Pravilo je uvedeno uoči turnira, a prvi put se 12:12 i tie-break dogodio upravo u velikom finalu. I u tom pokeru tie-breaka Đoković je bio nepogrešiv.


Nakon meča dvojica velikih tenisača naklonila su se jedan drugome, jer ono što su odigrali bilo je doista čudesno, gotovo pet sati vrhunskog tenisa, nevjerojatnih poena i preokreta. Mišljenja su subjektivna, a oko ovoga finala sigurno će biti rasprave je li "najveće do sada".


- Sjajan, nevjerojatan meč. Imao sam svoje šanse, ali ih nisam iskoristio. Čestitam Novaku, bilo je ludo, svaka čast. Pokazao sam onima koji su u mojim godinama da ne trebaju odustati, osjećam se sjajno i dalje stojim na nogama. Ovdje su mi prijatelji i obitelj, neće biti zadovoljni ovim trofejem, htjeli su pobjednički pehar, ali što ćemo... - rekao je čudesni Roger Federer koji sljedećeg mjeseca slavi 38. rođendan, ali još je nevjerojatno dobar. Ostaje na osam naslova pobjednika Wimbledona i 20 Grand Slam trofeja. Nitko nije osvojio kao on, ali Đoković opasno prijeti. U nedjelju je došao do svog petog Wimbledona i 16. naslova s Grand Slam turnira. Između njih je Rafa Nadal s 18 Grand Slamova.


Igrali ste finale koje nećemo još dugo zaboraviti, kazala je voditeljica.


- Ja ga želim što prije zaboraviti - odgovorio je Roger i nasmijao publiku, koja se i u nedjelju jasno odredila za koga navija. Imao je veliku premoć na tribinama, ali ni to nije pomoglo. Protiv Novaka trebao je najbolje igrati najvažnije poene, ali ruka je zakazala. Federer je samo pokazao da je i on čovjek...


- Ovo je vjerojatno najuzbudljivije finale koje sam igrao, i to protiv jednog od najvećih tenisača u povijesti i suparnika kojeg toliko poštujem. Nestvarno je da sam spasio meč-lopte i vratio se. Federer je rekao kako se nada da će biti inspiracija nekima kad je riječ o tome kako se igra u 37. godini, meni je inspiracija već sad - kazao je nakon epskog meča prvi tenisač svijeta, koji je obranio tron u All England Clubu.
Bilo je ovo finale u kojemu je, nažalost, jedan morao izgubiti. Za ono što su pokazala, obojica su zaslužila naklon do poda, ali i pobjednički pokal. No, on je otišao samo u Đokovićeve ruke.


Ivana Liović
Slavlje Ivana Dodiga i Chan
Hrvatski tenis ove godine ipak ima jedan pobjednički naslov u Wimbledonu. Osvojio ga je Ivan Dodig s Tajvankom Latishom Chan u igri mješovitih parova. Hrvatski Davis Cup reprezentativac i Chan u finalu su za samo sat i devet minuta svladali Šveđanina Roberta Lindstedta i Latvijku Jelenu Ostapenko sa 6:2, 6:3. Hrvatsko-tajvanska kombinacija odigrala je sjajan meč. Furiozno su krenuli i nakon manje od 20 minuta poveli 5:0 u prvom setu. Potom su Lindstedt i Ostapenko došli do daha i osvojili dva gema, ali bilo je to sve od njih u prvoj dionici. Dodig i Chan još jednom su napravili break na servis Ostapenko za lakih 6:2. U drugom setu bilo je više neizvjesnosti, ali hrvatsko-tajvanskom paru jedan je break bio dovoljan za slavlje. Taj su break napravili kod vodstva 4-3 kada je još jednom Ostapenko bila ta koja je pokleknula na svom početnom udarcu. Za Dodiga i Chan ovo je treći naslov u mješovitim parovima, prvi u Wimbledonu. Lani i ove godine osvojili su pobjednički pokal na zemlji Roland Garrosa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike