Sport
“GENERALKA” UPOZORENJA

Sloboda je u Gradskom vrtu pokazala Osijeku koliko opasan može biti pristup “lako ćemo”
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Osijek nije bio kompaktan, pa su na površinu isplivale slabosti posebno u defenzivi

Nogometaši Osijeka nisu se navijačima predstavili u nekakvom posebno izdanju tijekom generalne probe za novu sezonu u kojoj su odmjerili snage s BiH premijerligašem Slobodom. Tuzlaci su pobijedili s 3:2, ali su u prvom poluvremenu stvorili Osječanima grdne probleme, u nastavku susreta, nakon što je trener Dino Skender obavio neke zamjene, momčad je izgledala bolje, ali nije uspjela nadoknaditi minimalni rezultatski zaostatak iz prvih 45 minuta.

Neutralni bi gledatelj uživao jer bila je to utakmica s pet pogodaka (svi su postignuti u prvih 45 minuta nap.a.), ali čisto sumnjamo kako su se pristaše osječke momčadi baš osjećale ugodno gledajući kako Sloboda bez problema "lomi" defenzivu bijelo-plavih.

"Glavom" već na Belupu
Osječani su očito imali želju predstaviti se u atraktivnom izdanju svojim navijačima kojih se oko 1500 skupilo na toj utakmici, ali su pri tome malo zaboravili na obaveznu igru. Izlazili su bijelo-plavi vrlo visoko, a pri tome su nerijetko ostavljali golem prostor u sredini terena koji je omogućavao Slobodi lagan dolazak na posljednju liniju koja se našla na brisanom prostoru i nije mogla pohvatati sve te okomite lopte koje su išle iza njezinih leđa. Osim toga izlazak u visoki presing nije funkcionirao na željeni način. Tuzlaci su najčešće to lako rješavali i kroz pas izlazili iz tog pritiska. Istina, bilo je situacija u kojima su se Osječani uspjeli dokopati lopte u protivničkoj trećini terena, ali njih nisu koristili na adekvatan način.

- Dobili smo ‘pljusku‘ koja nam je izgleda i trebala nakon svega dobroga što je iza nas u pripremama. Ovaj put nije bilo dobro. Tuzlaci su se prezentirali u jako dobrom izdanju, bili bolji u određenim segmentima igre, a kod nas je bio vidljiv nešto ležerniji pristup. Kao da smo malo i podcijenili suparnika i ligu iz koje dolazi i zato su nas kaznili. Mislim da nam je momčad tijekom susreta već bila fokusirana na ono što nas u službenim nastupima, nego na ovaj dvoboj, a onda posljedično dođe i ovakav rezultat. Napravili su nam dosta problema, imali su previše otvorenog prostora u sredini, te iza naše zadnje linije, a kod nas nije bilo čvrstine i koncentracije - rekao je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Nisu samo čvrstina i koncentracija bile problem osječke momčadi. Previše se griješilo i u dodavanjima i to u zonama gdje je to "zakonom zabranjeno". Upravo su i te pogreške omogućavale Tuzlacima razvijanje brzih i jednostavnih akcija na koje Osijek nije imao pravi odgovor. Vratar Ivica Ivušić "zaštopao" je rupe koliko je mogao, ali curilo je previše i to sa svih strana da bi Osječani iz toga izvukli živu glavu. Uglavnom, nije bilo izdanje na koje su nas naviknuli tijekom priprema u Austriji. Kao da im je ponovni susret s navijačima i Gradskim vrtom nekako "skratio" noge. Možda je baš i zbog toga dobro što je "generalka" odrađena kod kuće. Možda pomogne u razbijanju napetosti i određene nervoze, što su česte nuspojave uoči početka nove sezone, posebno ako je njezina premijera na domaćem terenu. Ako su i odigrali taj susret s mislima na Slaven Belupo, onda vjerojatno dobro znaju kako im se takva količina nesavršenosti u igri u petak, kada će otvoriti novo prvenstvo, ne smije ponoviti.

Je li bilo skrivanja?
Opet, iako bi manjkavosti iskazane u prvom dijelu trebalo ozbiljno shvatiti, nema potrebe za nekakvom posebnom nelagodom. Osijek, uvjerili smo se, zna i može puno bolje od toga što je prikazao sa Slobodom. Problemi koje je tijekom njega imao vjerojatno su bili kombinacija čimbenika. Prevelika želja za dokazivanjem, težnja da se svide gledateljima u predstavljanju uoči nove sezone prouzročili su i taktičku neodgovornost. I zato je sigurno dobro što se to dogodilo sada. Sloboda je poslala jasnu poruku bijelo-plavima koliko može biti opasno ako se upuste u avanturistički nogomet. Igra koju Skender traži vrlo je zahtjevna, prije svega u tom taktičkom dijelu, pa svako veće iskakanje iz ispunjavanja zahtjeva i obveza lako prouzroči urušavanje cijelog sustava. Vjerujemo kako su Osječani tu lekciju sada naučili.

- Ako se već moralo dogoditi, mnogo je bezbolnije to preživjeti u prijateljskom ogledu, nego u borbi za bodove. Pokazalo se koliko su nam u organizaciji igre nedostajali Žaper i Pilj kojega smo brzo morali mijenjati zbog lakše ozljede jer nismo željeli ništa riskirati. Nema dvojbe kako smo dobili pravovremeno upozorenje uoči susreta protiv Slaven Belupa. Očito još imamo manjkavosti u igri koje trebamo brzo ispravljati. No, "generalka" je bila i prošla, sada se isključivo trebamo koncentrirati na idući petak. Imamo još ovu današnju provjeru protiv Ujpesta nakon koje ćemo podvući crtu i vidjeti koji su igrači sposobni najbolje i najspremnije odgovoriti postavljenim zahtjevima. To će mi biti jedina vodilja pri sastavljanju momčadi koja će istrčati na premijeri protiv Koprivničana - poručuje trener bijelo-plavih.

Doživljeno i proživljeno tijekom utakmice sa Slobodom mora biti upozorenje. Ako je bilo vezano isključivo u mentalno stanje onda nije preveliki problem jer taj dio u službenim utakmicama ne bi smio biti sporan. Na kraju, možda je i trener Dino Skender želio sačuvati poneki adut za prvenstvenu premijeru, pa od momčadi nije tražio da otkrije baš sve što se pripremalo na treninzima. U ovakvim susretima treneri nerijetko odluče kalkulirati s nekim taktičkim idejama što je sasvim prirodno.

Dakle, što se priprema tiče, to bi bilo to. U petak na premijeri protiv Slaven Belupa bismo morali već vidjeti pravo lice Osijeka...

Dalibor Keler
OSIJEK       2 (2)

SLOBODA       3 (3)

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren odličan. Gledatelja: 1500. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Strijelci: 0:1 Livančić (16), 1:1 Škorić (18), 2:1 Marić (39), 2:2 Am.Bekić (42), 2:3 Ristić (44). Žuti kartoni: Jugović (Osijek), Am. Bekić, Al. Bekić, Joan, Bekrić (Sloboda).

OSIJEK: Ivušić, Škorić, Guti, Majstorović, Šorša, Jugović, Pilj, Bočkaj, Marić, Kleinheisler, Mance. Još su igrali: Mioč, Šutalo, Marin, Lopa, Špoljarić, Dugandžić, Todoroski.

SLOBODA: Lakić, Beganović, Salihović, Ivetić, Livančić, Pršeš, Joan, Maksimović, Al. Bekić, Ristić, Am. Bekić. Još su igrali: Fejzić, Osmanović, Omerović, Buljić, Bekrić, Mujagić, Hodzić, Dodig, Rastoka, Muratović, Devedžić, Ramčilović.
PILJ DAN-DVA STANKE
Veznjak bijelo-plavih Marin Pilj dobio na početku susreta protiv Slobode neugodan udarac zbog kojeg je napustio teren. Bio je to ipak tek preventivni potez, jer se ne radi o ozbiljnijoj ozljedi, pa će vižljasti vezni igrač izvan treninga tek biti dan ili dva.
OD DANAS SVI MOGU KUPITI GODIŠNJE ULAZNICE
Prvi krug prodaje godišnjih ulaznica za utakmice NK Osijek je završio. U tri dana, tijekom kojih su abonomane mogli kupovati isključvio prošlosezonski pretplatnici, prodano je oko 1500 sezonskih ulaznica. Od danas ograničenja više nema, pretplatu mogu kupiti svi zainteresirani, a to će moći obaviti svakog radnog dana od 14 do 18 sati. Mjesto gdje se obavlja kupnja ostaje isto, dakle, ulaz G6 ispod zapadne tribine. Ako se još ima onih koji se nisu informirali o uvjetima i mogućnostima vezanim uz kupnju godišnje ulaznice mogu to učiniti na klupskoj webstranici nk-osijek.hr. Podsjećamo, prošle je godine prodano nešto više od 5000 pretpatničkih ulaznica, a iz prva tri dana prodaje ove godine može se naslutiti kako će ta brojka biti ugrožema.
DANAS S UJPESTOM U SZEKSZARDU
Susret protiv Slobode odigran u Gradskom vrtu tijekom vikenda bio je označen kao “generalka”, ali nogometaši Osijeka će danas imati još jednu provjeru prije početka prvenstva. Suparnik će im biti mađarski prvoligaš Ujepst, a susret se igra u Szekszardu. Utakmica počinje u 18.30 sati, a bit će zatvorenog tipa. Dakle, gledatelji joj neće moći nazočiti, a trener bijelo-plavih Dino Skender na njoj će isprobati pričuvne snage.
Možda ste propustili...

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

Najčitanije iz rubrike