Sport
PRVAK OTVORIO SEZONU TROFEJOM

Zbog čega se Superkup nije igrao 1999. godine?
Objavljeno 14. srpnja, 2019.

Hrvatska nogometna sezona otvorena je susretom Superkupa aktualnog prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa. Na kraju su na Maksimiru pobjedu odnijeli prvaci. Zagrebački Dinamo s minimalnih 1:0 svladao je osvajača Kupa Rijeku.

Presudni trenutak dogodio se u 42. minuti, kada je lijepim pogotkom Amer Gojak svojoj momčadi donio naslov na početku sezone. Ovogodišnji Superkup bit će zapamćen i po tome što je Dinamo od 84. minute igrao s igračem manje. Naime, Lovro Majer zaradio je dva žuta kartona nakon samo tri minute provedene na terenu. Dinamu je to bio šesti naslov pobjednika Superkupa, a zanimljivo, bio je to prvi Superkup nakon 2014., kada je Rijeka na Kantridi pobijedila Dinamo s 2:1. U sljedeće četiri godine naime Dinao je osvojio tri dvostruke krune (2018, 2016, 2015), dok je Rijeka to uspjela 2017. godine. Lista osvajača Superkupova otkriva i kako je Dinamo ovim naslovom preskočio Hajduk. Do subote navečer imali su naime i jedni i drugi po pet naslova. Isto tako, zanimljivo je bilo vidjeti kako se Superkup nije uopće igrao od 1995. do 2001. godine. Četiri sezone zaredom imali smo dvostrukog osvajača krune. Hajduk je osvojio prvenstvo i Kup 1995., a Dinamo (tadašnja Croatia) sljedeće tri godine. Međutim 1999. godine dobili smo različitog prvaka i osvajača Kupa. Croatia je zadržala državni primat, a Kup Hrvatske osvojio je Osijek. No Superkup se nije odigrao. Kao ni sljedeće dvije godine, premda je postojao osnovni uvjet (različit osvajač naslova prvaka i Kupa) tada postojao. Naime, 2000. godine prvak je bio Dinamo, a Kup Hrvatske je osvojio Hajduk, dok je sljedeće godine bila obrnuta situacija. Superkup je ponovno uveden 2002. godine, kada su se sastali najbliži susjedi, prvak Hrvatske Zagreb i pobjednik Kupa Dinamo. Trofej je ponovno otišao na Maksimir. Zato je lijepo svakako zadržati ovu tradiciju Superkupa. Razmisliti ipak o tome da se "otvorenje sezone" odigra u ljepšem ambijentu. Premda su s Maksimira ovih dana dolazile slike o redovima pred blagajnama za kupnju godišnjih ulaznica, što doista posljednjih godina i nije baš česta slika, na susretu Dinama i Rijeke okupilo se 5000 gledatelja. Zato bi možda trebalo razmisliti o odigravanju utakmice na neutranom terenu, što je bila odlična odluka u slučajevima odigravanja finalne utakmice Kupa Hrvatske posljednjih godina.

A što se tiče ovogodišnjeg Superkupa, dakako puno zadovoljniji mogao je biti trener Dinama Nenad Bjelica. Ne samo zbog pobjede nego i zbog prikazane igre.

- Rijeka nam je zaprijetila tek nakon isključenja Lovre Majera u završnici utakmice. Bitno je ovako pozitivno krenuti u sezonu. Slijedi nam Lokomotiva u petak. Samo nas to zanima. Idemo iz utakmice u utakmicu - rekao je Bjelica.

Trener Rijeke Igor Bišćan realno je priznao zasluženost Dinamove pobjede.

- Dinamo je na kraju zasluženo pobijedio. Imali su kontrolu i posjed lopte, nije bilo puno prilika i pobijedili su za taj jedan gol - kazao je Bišćan, čija momčad na startu prvenstva dočekuje Varaždin. K.Lacković
Nenad Bjelica

trener Dinama

Bitno je ovako pozitivno krenuti u sezonu. Uzdrmao nas je poraz od Rijeke u Kupu. No Rijeka je tada bila bolja, kao što smo mi bili bolji u Superkupu. Kada vam druga najbolja momčad u prvenstvu ne pukne po golu do 80. minute, onda morate biti zadovoljni.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike