Regija
ODRŽANA PRVA ŽUPANIJSKA SMOTRA KOREOGRAFIRANOG FOLKLORA

KUD Tena ide na državnu smotru
Objavljeno 14. srpnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Donji Miholjac bio je domaćin 1. Županijske smotre koreografiranog folklora koja je održana u perivoju Prandau-Mailath. Pred publikom je trebalo nastupiti sedam kulturno-umjetničkih društava, ali kako je dio KUD-ova otkazao nastup, na pozornicu je izišlo njih pet. Predstavili su se KUU Napredak Podravski Podgajci s logovcem, KUD Slavonac Podravska Moslavina s plesovima iz Podravske Moslavine, KUD Tena Đakovo s baranjskim svatovima, KUD Đeram Viljevo s viljevačkim kolom i KUD Šokadija Ivanovci-Marjančanci-Zelčin s plesovima sela Valpovštine. Izvan natjecateljskog dijela nastupili su KUD Franjo Ebling Sveti Đurađ, KUD Podravina Čađavica i pjevačka sekcija KUD-a Napredak Podravski Podgajci.


Stručno povjerenstvo u sastavu Duško Topić, Boban Đurić i Marija Gačić, kojeg je izabrao Hrvatski sabor kulture, odlučili su da će folklorni ansambl KUD-a Tena iz Đakova predstaviti Osječko-baranjsku županiju na državnoj smotri koja će biti održana u Čakovcu.


- KUD Tena renomirani je folklorni ansambl koji godinama djeluje i njeguje koreografirani folklor, tako da se ove seoske družine nisu mogle nositi s takvim jakim ansamblom. Tena je zadovoljila sve četiri kategorije koje ocjenjujemo, a to je ples, pjesma, nošnja i sviranje. U svim tim kategorijama bili su apsolutno najbolji – rekao je član povjerenstva Duško Topić, i dodao kako ga veseli što će Osječko-baranjska županija imati svog predstavnika na državnoj smotri. ‘’Svake godine imamo županijskog predstavnika na državnoj smotri u izvornom folkloru koji se biraju u Đakovu, ali u koreografiranom do sada nismo imali. Od sada će KUD Matija Gubec iz Donjeg Miholjca svake godine biti domaćin županijske smotre koreografiranog’, istaknuo je Topić.
Županijska smotra koreografiranog folklora održana je u sklopu Miholjačkog sijela, a kao dodatak programu u Donjem Miholjcu, za sve građane i njihove goste, nastupio je TS Slavonia band iz Đakova. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike