Regija
U CENTRU ZA EDUKACIJU ORAHOVICA

Provedba projekta “Uključi me” okupila je djecu iz socijalno ugroženih obitelji
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Sudionici su djeca socijalno ugroženih obitelji s naglaskom na neplivače
ORAHOVICA - Kada vidiš dječji osmijeh i sreću u svakom pokretu i svakoj zajedničkoj provedenoj minuti, onda shvatiš koliku su veliku i plemenitu stvar učinio i napravio cijeli svijet oko sebe bolji i humanijim. Ovih nekoliko riječi opisuje hvalevrijedan projekt Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Osijek pod nazivom ‘‘Uključi me‘‘. Projekt s 80 tisuća kuna sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi s djecom iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije i to u Centru za edukaciju Orahovica. Riječ je pomoći djeci iz obitelji slabijeg socijalnog stanja da se lakše uključe u život društvene zajednice:

- Projektom je obuhvaćeno 77 djece od 8 do 10 godina iz socijalno ugroženih obitelji, korisnika socijalne pomoći s naglaskom na djecu neplivače iz slabo razvijenih ruralnih područje obje županije. Ukupno trajanje ovog projekta je devet mjeseci, a u njemu sudjeluje 10 društava Crvenog križa i osam nadležnih centara za socijalnu skrb na području dvije navedene županije. U programu sudjeluju djeca koja su uz društvenu izoliranost, izložena različitim socioekonomskim faktorima i fizički izolirana te im je pristup mogućnostima ograničen, a novostečeni oblici socijalizacije pridonose ravnopravnom sudjelovanju u životu zajednice te znatno podići samopouzdanje i time osobne vrijednosti. Dakle, mi smo ovim projektom izmjestili djecu iz njihovih sredina i smjestili ih u prostor Centra za edukaciju u Orahovici te im ovdje pružili sve moguće uvjete za jedan ugodan boravak u kojem će se prije svega dobro osjećati, a mogu naravno i puno toga korisnog naučiti. S njima provodimo različite pedagoške sadržaje usmjerene na razvijanje svih oblika socijalizacije, a program je pripremljen sukladno priručniku HCK ‘‘Humane vrednote‘‘ za koji HCK ima potpisan ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za provedbu u osnovnim i srednjim školama – kaže voditeljica projekta Ana Mutnjaković te naglašava kako program provodi stručni pedagoški tim na čelu s volonterima Crvenog križa.

- Glavni ciljevi su stjecanje pravilnih i zdravih životnih navika kao što je osobna higijena, osnove znanja prve pomoći, usvajanja uljudnosti i kulture ponašanja te razumijevanja tuđih potreba i pojma humanog društva. Zatim, ciljevi su osvještavanje vlastitog kulturnog identiteta što postižemo organizacijom mnoštva kulturno-zabavnih, sportskih programa, obilazak i upoznavanje ljepota Orahovice, rekreativno jahanje, kupanje… Tu su naši večernji programi kao što su smiješna olimpijada i pidžama party, čime se potiče kreativno izražavanje kod djece i njihova međusobna povezanost. Naravno, tu je i neizostavna obuka neplivača koja obuhvaća 20 nastavnih jedinica u kojima su svakodnevne vježbe na bazenu kako bi se djeca prvo navikavala na vodu te svladala osnovne plivačke tehnike koje su presudne u snalaženju u izvanrednim situacijama, ali i za buduće bavljenje plivačkim sportovima. Plivanje također ima utjecaj na cjelokupni čovjekov organizam, a posebno u razvoju i rastu djeteta, a djeca kroz plivanje i bavljenjem sportom stječu sigurnost i samopouzdanje – nastavlja Mutnjaković. Program ukupno traje šest dana, a uz navedene teme djeca prolaze i edukaciju o prevenciji trgovanja ljudima, komunikaciji, bontonu, prevenciji vršnjačkog nasilja, zatim kreativno radionicu ‘‘Tajni prijatelj‘‘ i mnoge druge.

- Ovo je program koji se mora proživjeti i osjetiti. Jednostavno, djeca sama kažu kako im je najbolji provod u životu, kako se osjećaju sigurno i sretno, i jedva čekaju da im se tako nešto opet ponovi. Prelijepo ih je vidjeti u svakoj aktivnosti nasmijane i sretne, to nama govori da radimo pravu stvar i mi se osjećamo puni zadovoljstva jer smo pomogli djeci kojoj to zaista treba. Posebno je izražena ta njihova želja da sve što rade na radionicama odrade na najbolji mogući način i pokažu da oni to mogu. I kada ih pohvališ za učinjeno, taj ponos u njima je neizreciv. Ima tu djece koja su prvi put dobila mogućnost doći na bazen, koja su prvi put zajahala konja te prvi put nekamo otišla sama od svojih roditelja i pokazali da mogu biti samostalni i sami učiniti nešto i time biti sretni – zaključila je Ana Mutnjaković, voditeljica projekta i projektni menadžer Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Vladimir Grgurić
77

djece je obuhvaćeno ovim projektom kroz šest dana besplatnog boravka u Centru za edukaciju u Orahovici
Neće ići kući
Zanimljiva je priča jednog mališana koji se prehladio i morao kući. “To dijete je plakalo i molilo da ostane, no prehlada je bila virusna i nismo htjeli riskirati. Otišao je kući i drugi dan se javio i rekao da mu je doktorica dala antibiotike i da je spreman vratiti se.

U dogovoru s roditeljima smo odlučili da je bolje da ostane kod kuće, što je on teško podnio, ali obećali smo mu da će svakako biti dio sljedećeg projekta”, rekla je Mutnjaković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike