Zdravlje
ORTODONCIJA - CLEAR ALIGNERI

Nevidljivi ortodontski aparatići
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Pomoću 3D pisača ispisuju se modeli zuba prema kojima se izrađuju individualne udlage za pacijenta

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koju određuje stalna potraga za poboljšanjem usluge. Tijekom povijesti specijalisti ortodonti bili su neumorni, a upravo ta istraživačka crta našu struku čini iznimno inovativnom. U čemu se očituje ta inovativnost? Popis je podugačak – u dijagnostici, primjeni fotografija, poboljšanju materijala i komfora pacijenata, skraćivanju vremena trajanja terapije, liječenju anomalija, brisanju dobnih granica za ortodontsku terapiju i sl. Ono što je uvijek bila glavna put vodilja svim poboljšanjima jesu estetika, udobnost i olakšanje u provođenju oralne higijene kako bi pacijentima u ortodontskoj terapiji kvaliteta života ostala na što višoj razini.

Upravo nas je to dovelo do otkrića i upotrebe Clear Alignera, takozvanih nevidljivih aparatića u ortodontskoj terapiji. U svijetu postoji više desetaka sustava koji u terapiji koriste Clear Alignere. Kod nas se najčešće upotrebljavaju Invisalign i SimplySmile jer su se pokazali optimalnima za upotrebu i pacijentima, ali i nama, specijalistima ortodoncije.

Što su Clear Aligneri?
Glavno su sredstvo rada svakog specijalista ortodoncije bravice i žice koje čine fiksni ortodontski aparat. Fiksni je ortodontski aparat sredstvo kojim ortodont ima mogućnost pomicati zube u sve tri prostorne ravnine – vertikalnu, transverzalnu i sagitalnu. No postoji li mogućnost bez bravica i žica pomicati zube u sve tri ravnine? Upravo to dobili smo upotrebom Clear Alignera.

Clear Aligneri prozirne su udlage koje se izrađuju individualno za svakoga pacijenta. Zahvaljujući poznavanju biologije kosti i zuba te sila potrebnih za pomak zuba, specijalisti su ortodoncije osmislili pomicanje zuba bez žica i bravica pomoću prozirnih udlaga.

Terapija prozirnim udlagama postoji unatrag 20 godina, no svoju pojačanu primjenu doživjela je tek u posljednjih pet godina. Uzrok je tomu ubrzan razvoj digitalnih tehnologija u ortodonciji, što je i razumljivo jer se prilikom izrade udlaga otisci, tj. stanje u ustima pacijenta, digitaliziraju te se tako mogu računalno simulirati pomaci zuba u željenim smjerovima. Kao rezultat pomoću 3D pisača ispisuju se modeli zuba prema kojima se izrađuju individualne udlage za svakog pacijenta.

Postupak za pacijenta prilično je jednostavan jer nakon što specijalist ortodoncije pregledom i funkcijskom analizom utvrdi da pacijent zadovoljava uvjete za terapiju Clear Alignerom, uzimaju se otisci koji se potom digitaliziraju. Tada specijalist ortodoncije provodi analizu modela i plan terapije, nakon čega se laboratorijski izrađuje potreban broj udlaga za svaku čeljust, koje služe za ispravak anomalije. Pacijent dobiva udlage poredane po redoslijedu kojim ih je potrebno nositi. Nakon pomaka zuba u određenom smjeru predviđenog prvom udlagom, pacijent prelazi na drugu udlagu, i tako sve dok ne dođe do posljednje udlage, koja označava kraj ortodontske terapije.

Kraća terapija
Ono što je jedinstveno kod terapije udlagama jest mogućnost da pacijent na samom početku terapije (nakon ortodontske analize i svih predviđenih pomaka) na ekranu vidi 3D simulaciju pomaka svih zuba sa svakom pojedinačnom udlagom te krajnji rezultat terapije.

Postoje tvrdnje da je terapija prozirnim udlagama brža nego fiksnim aparatom. S tom se tvrdnjom teško složiti, ali ju je isto tako teško i opovrgnuti.

Prava je istina da ne postoje dva identična slučaja. Težina anomalije i brzina pomaka zuba razlikuju se od pacijenta do pacijenta. Također i dužina ortodontskoga tretmana uvelike ovisi o redovnim dolascima pacijenta na preglede i brizi o samome aparatu (svaka otpala bravica usporava i produljuje trajanje terapije fiksnim aparatom).

Neke je anomalije moguće brže ispraviti fiksnim aparatom, a druge je moguće brže ispraviti udlagama. Je li određena anomalija indikacija za terapiju udlagama treba prepustiti procjeni specijalista ortodoncije nakon detaljne analize.

Terapiji prozirnim udlagama veliki plus daje mogućnost skidanja udlage tijekom jela i čišćenja zuba. No, kako to često biva, svaka prednost u isto vrijeme može biti i mana ako se ne pridržavamo pravila. Bitno je naglasiti da se udlage trebaju nositi cijelo vrijeme osim pri jelu i čišćenju zuba. Ako se ne nose dovoljno, dolazi do neuspješnosti terapije.

Za kraj važno je napomenuti da je, kao i svaka druga vrsta ortodontskoga aparata, i Clear Aligner samo sredstvo kojim isključivo specijalist ortodoncije, zahvaljujući znanju i sposobnosti, dovodi do određenih pomaka zuba.

Tanja Sikora, dr. med. dent.Specijalist ortodoncije
Estetska ljestvica stalno se podiže
Estetska ljestvica u stomatologiji općenito, ali i u ortodonciji, stalno se podiže. Tako su s godinama ortodontske bravice postajale sve manje i udobnije, a osmišljene su i estetske prozirne bravice kao i lingvalne bravice. No prozirne su udlage postigle nešto što ni jedne bravice do sada nisu, a to je da se stariji pacijenti na važnim funkcijama, koji nikada ne bi pristali na ortodontsku terapiju fiksnim aparatom, odlučuju na terapiju prozirnim udlagama. Udlage su potpuno nevidljive dok su na zubima.
Mogućnost skidanja udlage
Mogućnost skidanja udlage sa zuba u svakom trenutku, kako bi se zubi pravilno očistili, nije mala stvar. Loša oralna higijena nešto je što nas specijaliste ortodoncije jako zabrinjava. Pojava bijelih demineraliziranih mrlja na zubima tijekom nošenja fiksnoga ortodontskog aparata, koje su pokazatelj loše oralne higijene i dovode do stvaranja karijesa, nešto je s čime se prečesto susrećemo i borimo. Naš je cilj stvaranje predivnih zdravih i pravilnih osmijeha, stoga želimo naše pacijente uputiti na nužnost pravilnoga održavanja higijene zuba tijekom terapije.
Težina anomalije i brzina pomaka zuba razlikuju se od pacijenta do pacijenta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike