Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Popaj je u pravu, od špinata rastu mišići!
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
U dojenčadi i djece preporučuje se konzumacija špinata s mlijekom, što je izuzetno dobro za rast

Legendarni lik iz crtića Popaj povećavao je mišiće jedući špinat, a njemački znanstvenici dokazali su da je to istina.

Znanstvenici berlinskog sveučilišta i Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavili su da kemikalija hidroksiekdison ili ekdisteron, koja se nalazi u povrću, povećava snagu sportašima i da bi trebao biti zabranjen kao doping.

Prema studiji, sportaši u treningu koji su deset tjedana dobivali hidroksiekdison putem nadomjestaka u hrani bili su triput jači od onih koji su trenirali s placebom.

"Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika", rekla je berlinska profesorica Maria Parr.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali špinat je među njima najpoznatiji.

Ekdisteron, ili hidroksiekdison, steroidni je hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost promicanja tjelesne ravnoteže i smanjenja staničnog stresa. Sportašima je zanimljiv jer povećava retenciju dušika i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Stabilizira šećer
Znanstvenici su dosad proveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizira razine šećera u krvi, kao glikemijski regulator rezultira konstantnim osjećajem visoke energije, potiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, sprječava visoke razine šećera u krvi i visoke razine inzulina, ima jaka protuupalna svojstva, smanjuje visoke razine kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodobno povećava brzinu i snagu.

Popajev lik nastao je 1929. godine. "Možda su oni već tada znali nešto što smo mi tek morali dokazati", rekla je Parr.

Znanstvenici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci.

Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga

Špinat sadrži velik postotak željeza, što je važno za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. U dojenčadi i djece preporučuje se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina. Špinat potiče i izlučivanje mokraće iz organizma, zahvaljujući visokom postotku kalija, pa se zbog toga preporučuje kod bolesti mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na njihove funkcije, a ujedno im olakšava i rad. Špinat rasterećuje srce i bubrege, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sekretinu.

S mlijekom
Rekonvalescentima i trudnicama preporučuje se davati špinat s mlijekom zbog velikog sadržaja minerala i vitamina te folne kiseline.Špinat ima i štetna svojstva. Naime, oksalne kiseline najviše ima u peteljkama i rebrima listova, pa ih pri pripremi treba ukloniti. Štetno se djelovanje oksalne kiseline na organizam može ublažiti tako da se špinat priprema s mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i sirom. Oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka i stvara nerastvoriv spoj kalcijev oksalat, koji organizam izlučuje. Nitrati podliježu brzoj oksidaciji te je potrebno špinat uvijek uzimati svježe ubran i pripremljen.

Zdravim se osobama ne preporučuje konzumiranje veće količine špinata, osobito kad je riječ o dojenčadi. Nitrati u kuhanom špinatu mogu se fermentacijom, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrate pa su poznata otrovanja odstajalim špinatom. Drugim riječima, špinat se priprema samo u onim količinama koje će se odmah potrošiti.

Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike