Kultura
ARTIST/DON QUIXOTE - SERIJA MEĐUNARODNIH SKUPNIH IZLOŽBI

Ana Sladetić izlaže u Njemačkoj, Bugarskoj i Španjolskoj
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Radovi hrvatske umjetnice Ane Sladetić uvršteni su u veliku gostujuću skupnu međudisciplinarnu i međunarodnu seriju izložbi ARTIST/DON QUIXOTE koja se održava u Njemačkoj, Bugarskoj i Španjolskoj od srpnja do listopada ove godine. Rođena Vukovarka sa zagrebačkom adresom, Ana Sladetić sudjeluje na izložbi kao pozvana autorica. Izložba se prvo otvara u subotu, 20. srpnja, u Neuer Kunstverein Aschaffenburg im KunstLANDing u Aschaffenburgu u Njemačkoj, a poslije se održava i ponovno otvara do listopada u tri države.


Nakon što se u Aschaffenburgu zatvori 15. rujna, u Kunstverein Familie Montez u Frankfurtu se otvara tjedan dana poslije i može se pogledati do 20. listopada. Posljednja postaja je Bugarska, točnije The Different Vision Cultural NGO u Staroj Zagori, od 28. rujna do 30. listopada.


"Zamršena priča o književnom antiheroju poziva čitatelja putovati kako krajolikom Španjolske, tako i unutarnjim krajolikom njezina protagonista. Lik Don Quixota poslužio je kao nacrt i razmišljanje o suvremenoj umjetnosti te je ujedno i tematski fokus ove multimedijalne izložbe. Pozvano je deset međunarodnih umjetnika da podijele svoj osobni pristup i tumačenje lika Don Quixota. Njihova djela, u formi instalacije, fotografije, videa i performansa, opažanja su i usporedbe uloge i samopercepcije umjetnika u suvremenoj umjetnosti i društvu. Radovi samih umjetnika ulaze u interdisciplinarni dijalog koji osigurava temelj i uvid u šira pitanja i rasprave... Ana Sladetić na izložbi se predstavlja radom Mermory, koji čine frottagi, videozapisi performansa i fotografije. Dio rada Memory predstavila je na samostalnoj izložbi u Galeriji Karas u Zagrebu, te na splitskom salonu" - piše u predgovoru izložbe.

Rad je snimljen od 2011. do 2014. na značajnim zidovima po svijetu (Kineski zid, Berlinski zid, Atlanski zid, Zid Seoula, zid Dioklecijanove palače), gdje su uzimani otisci tehnikom frottage. Tim činom apstrahira se pitanje granice, graničnog i sigurnoga prostora. N.Vek.
Možda ste propustili...

BALET "SMRT U VENECIJI" U LISABONU

Ansambl ispraćen 10-minutnim ovacijama

IVONA MATOUŠEK, "MORSKE MIJENE" U GISKO-U

Treba mnogo "plesa" oko platna, ne puko izlijevanje boje

POEZIJA NA ŽIVO U BOOKSI: MARTINA VIDAIĆ

O tekstovima iz neobjavljenog rukopisa "Trg, tržnica, nož"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČUDESAN SVIJET MOGUĆNOSTI U VREMENU OD PIJESKA

Darija Prša: Uvijek mi preostaje rijeka i dan na njoj

2

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Tjedan otvorenih vrata u povodu 140. rođendana

3

PLAKATI BORISA BUĆANA U POLJSKOJ

Uz snažne slikarske, grafičke i crtačke geste