Regija
16. ŽUPANIJSKO NATJECANJE

Najbolji orači izborili su državno prvenstvo
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Osječko-baranjska županija prvi je put imala i oračicu, Vedranu Poletar, koja se natjecala u oranju plugom ravnjakom

Donji Miholjac, višegodišnja prijestolnica najboljih orača Osječko-baranjske županije, bio je domaćin 16. županijskog natjecanja orača, i to drugu godinu zaredom. Mihael Sklizović iz Rakitovice, višestruki županijski prvak u oranju plugom ravnjakom, i Zrinko Miličić iz Radikovaca, također višestruki prvak u oranju plugom premetnjakom, pobjednici su 16. županijskog natjecanja u oranju koje se održalo na parceli između Svetog Đurđa i Donjeg Miholjca. Županijski pobjednici predstavljat će Osječko-baranjsku županiju na Državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Sunji.

Unatoč teškom stanju u agraru i žetvenom razdoblju, broj prijavljenih natjecatelja bio je zadovoljavajući.

- Nismo nezadovoljni. Smatramo da ostvarujemo cilj koji smo si postavili u udruzi, a to je daljnja edukacija u oranju i daljnje napredovanje u tom pogledu. Ove godine natječe se pet orača u kategoriji plugova ravnjaka i pet u kategoriji plugova premetnjaka. Prvi put u Osječko-baranjskoj županiji imamo oračicu iz Laslova koja se natječe zajedno s oračima u kategoriji plugova ravnjaka. Jako smo na to ponosni jer već dvije-tri godine lobiramo da se pojavi oračica na županijskom natjecanju i konačno nam je to uspjelo – rekao je Juraj Klarić, predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije.

Deset orača s područja Osječko-baranjske županije natjecalo se u dvije kategorije – u oranju plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Na natjecanju se ocjenjivalo 12 elemenata. Neki od važnijih su: otvaranje prve brazde, pravac brazde i čistoća brazde, spojna brazda, opći dojam (zaoravanja biljnih ostataka i nalijeganje brazda), ulazak i izlazak s parcele.

Kao domaćin natjecanja, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić istaknuo je kako je natjecanje u oranju važno za promociju poljoprivrede, gospodarstva i turizma Donjeg Miholjca. Natjecanju su još nazočili Ivica Lovrinčević, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i šumarstva, te pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling koja je otvorila manifestaciju.

Natjecanje je organizirala Udruga natjecatelja u oranju Osječko-baranjske županije u suradnji s Gradom Donjim Miholjcem i Osječko-baranjskom županijom.

Snježana Fridl
Napad na prvo mjesto u državi
Iza 29-godišnjeg Mihaela Sklizovića sedam je županijskih natjecanja i osvojenih naslova prvaka. Rekao nam je da je očekivao pobjedu i na ovom natjecanju.

- Konkurencija je bila velika na ovom natjecanju, ali je prednost to što sam na domaćem terenu. Idem na državno natjecanje i nakon lanjskog prvog mjesta, očekivanja su za napad na prvo mjesto. Konkurencija na državnom natjecanju je žestoka, ali pobjediva. Dat ću sve od sebe da vratim trofej u Osječko-baranjsku županiju - rekao je Mihael Sklizović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike