Novosti
IZVANREDNA SJEDNICA SABORA

O novim ministrima Sabor do kraja srpnja
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Jandroković najavio je da će najvjerojatnije sazvati izvanrednu sjednicu Sabora zbog izglasavanja povjerenja članovima Vlade

Klub zastupnika HDZ-a jednoglasno je podržao prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se za novog ministra uprave izabere Ivan Malenica, a do kraja mjeseca Plenković će odrediti i predložiti Predsjedništvu stranke i koalicijskim partnerima koje bi ministre zahvatila rekonstrukcija Vlade.


- Kao što je premijer najavio, potrebna su kadrovska osvježenja u Vladi. Na tom tragu je i gospodin Malenica, koji je dekan Veleučilišta u Šibeniku, predsjednik stranačkog Odbora za upravu i lokalnu samoupravu, pravnik, stručnjak i ispunjava sve potrebne reference za ministra - izvijestio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Banko Bačić novinare nakon sjednice HDZ-ova kluba, na kojoj su sudjelovali i neki predstavnici koalicijskih partnera.


Predsjedništvo HDZ-a dalo je potporu predsjedniku stranke da nakon analize rada ministarstava, predloži rekonstrukciju Vlade. “Nismo raspravljali o broju ministara koji bi bili razriješeni”, rekao je Bačić. Upitan ima li ministar državne imovine Goran Marić nakon svih afera i dalje povjerenje vodstva stranke, Bačić je naglasio da o statusu pojedinog ministra odlučuje premijer, no jasno je da je za to nužna potpora i Predsjedništva. Istaknuo je i kako je sve partnere u vladajućoj koaliciji obavijestio o novom ministru uprave prije nego što je premijer o tome izvijestio javnost te da su oni dali potporu izboru Malenice. Kazao je i kako je stav HDZ-a i većine koalicijskih partnera da treba čim prije napraviti rekonstrukciju Vlade. Iako Bačić govori o sazivanju izvanredne sjednice Sabora do kraja srpnja, neslužbeno se doznaje da bi se mogla održati već krajem idućeg tjedna, a rekonstrukcija Vlade mogla bi obuhvatiti četiri do pet ministara.
Sukladno tome predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je zastupnicima da će najvjerojatnije sazvati izvanrednu sjednicu Sabora zbog izglasavanja povjerenja članovima Vlade, a o terminu njezina održavanja bit će na vrijeme obaviješteni. Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da premijer Plenković razgovara s ministrima i mogućim kandidatima o rekonstrukciji Vlade te je naglasio kako je siguran da će u sljedećih mjesec dana izići s novim imenima. “Premijer je dobio puni legitimitet za osvježenjem Vlade, razgovara s potencijalnim i postojećim ministrima”, rekao je Horvat.


Igor Bošnjak/H
SDP ZA OPOZIV ŽALAC, TOLUŠIĆA I G. MARIĆA
Klub zastupnika SDP-a prikuplja potpise zastupnika kako bi pokrenuo postupak opoziva ministrice Gabrijele Žalac i ministara Tomislava Tolušića i Gorana Marića, a taj zahtjev uputio bi u proceduru idućeg tjedna. SDP je komentirao i loše rezultate državne mature. Član Predsjedništva SDP-a Rajko Ostojić, uz ocjenu da je sustav obrazovanja u dubokoj krizi, predložio je premijeru da rekonstrukcija Vlade obuhvati i ministricu Blaženku Divjak. Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje Emil Tafra rezultate mature ocijenio je vrlo zabrinjavajućima.