Novosti
NI JEDNA BOLNICA NE PLAĆA OBVEZE U ZAKONSKOM ROKU

Veledrogerije najavile tužbe i prekidaju dostavu lijekova
Objavljeno 13. srpnja, 2019.

Hrvatska udruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija u petak je najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

Predstavnici veledrogerija upozorili su na konferenciji za novinare da se i nakon nedavnog sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima, kao i nakon prethodnih apela, dug bolnica svakog mjeseca povećava za 150 milijuna kuna zbog čega će se, budući da ih Vlada ignorira, obratiti i Europskoj komisiji. Naglasili su da ni jedna bolnica ne plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

- Počinjemo sa selektivnom obustavom dostave lijekova pojedinim bolnicama, a veledrogerije će to raditi prema vlastitom mišljenju i izboru - poručio je predsjednik Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar. Dodao je kako će određene veledrogije podići tužbe protiv bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima jer duguju i više od tisuću dana. Veledrogerije pritom ne smiju zajednički djelovati, jer bi na taj način kršile Zakon o tržišnom natjecanju. “Obećanje ministra zdravstva Milana Kujundžića o isplati 200 milijuna kuna za bolnička dugovanja ispunjeno je, no od toga su veledrogerije dobile samo 130 milijuna, što je osam posto od ukupnog duga od 2,6 milijardi kuna”, kaže Klobučar koji ne zna gdje se zagubilo ostalih 70 milijuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Klobučar navodi da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana. Kao kratkoročno rješenje predlažu podmirivanje 50 posto duga od milijardu i 300 milijuna kuna odmah, a srednjoročnim rješenjem smatraju izradu prihvatljive dinamike plaćanja dugova bolnica kako bi vrijeme plaćanja do kraja godine došlo na dogovorenih 260 dana.

- Smatrajući da imamo odgovornost prema zdravlju pacijenata i ljudskim životima, veledrogerije već duži niz godina izbjegavaju obustavu lijekova i na različite načine, unatoč nagomilanim dugovima, osiguravaju normalno funkcioniranje bolničkog sustava. Iako mi ne možemo od bolnica naplatiti svoja potraživanja u nekim slučajevima i duže od 1000 dana, mi svoje dobavljače moramo plaćati, i činimo to u zakonski propisanom roku od većinom 60 dana, a nikako ne duže od 180, a građani i pacijenti nisu zbog toga imali povećane cijene lijekova. Međutim, nakon dugogodišnjeg financiranja bolnica ne naplaćujući svoja potraživanja, sada smo se našli u situaciji da smo iscrpili kreditne linije za svoje poslovanje koje je dovedeno u pitanje - izjavio je Klobučar.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, ocijenio je da su veledrogerije prisiljene na poduzimanje ovih mjera, jer im prijeti nedostatak sredstava za podmirenje njihovih obveza te da će “taj balon puknuti ako se hitno ne pristupi rješavanju problema“. I.Bošnjak
OPsKRBA IDE
Glasnogovornica vinkovačke Opće županijske bolnice Sonja Marinković odgovorila je za Glas Slavonije kako oni nemaju nikakve najave da bi moglo doći do obustave lijekova. “Opskrba lijekovima za sada je uobičajena i sve teče bez ikakvih problema. Što se tiče najave tužbe protiv naše bolnice, nismo dobili ništa službeno, a kada dobijemo službeni dopis i najavu tužbe, službeno ćemo se oglasiti”, izjavila je Sonja Marinković. M.F.
Prgomet: Bolnice neće biti bez lijekova
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da je veledrogerijama prije mjesec dana isplaćeno 200 milijuna kuna te da se za taj problem moraju tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja. “Svatko ima pravo tražiti ono što mu duguju, a onaj tko duguje mora i podmiriti potraživanja. I dalje ćemo razgovarati kako bismo došli do rješenja”, izjavio je Kujundžić. Predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Drago Prgomet poručio je kako hrvatske bolnice nikada nisu ostale bez lijekova, pa neće ostati ni sada. Upitan kako namjeravaju riješiti taj problem, odgovorio je da će to riješiti kao i do sada - isplatom dugova. “Svjesni smo da dugova imamo, dugovi će se isplatiti, ali obustave lijekova neće biti”, rekao je. Ocijenio je kako veledrogerije ostvaruju itekako dobar profit u Hrvatskoj, pa neće ići s tužbama.
Možda ste propustili...