Novosti
POTPORA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Za Hrvate Vajske - Šokačka kuća
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
U Vajskoj, mjestu u šokačkom Podunavlju, u jugozapadnoj Bačkoj, otvorena je Šokačka kuća, koju je mjesna udruga Hrvata HKU "Antun Sorgg" kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko-srijemske županije. Time je ta udruga ostvarila svoju želju da dobije prostor za svoje aktivnosti i prostor u kojemu će se njegovati tradicija Hrvata Šokaca iz tog dijela Podunavlja.

"Naša županija granična je županija s Republikom Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske manjinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ta suradnja bude i u sportu, gospodarstvu. Da na taj način gradimo odnose za budućnost", rekao je otvarajući Šokačku kuću župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić. "Ideju smo uspjeli provesti do kraja prije svega zahvaljujući trudu pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića i dopredsjednika HNV-a Željka Pakledinca. Njihovi napori rezultirali su time da župan Galić prepozna njihovu ideju, da nam pomogne predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i službene hrvatske institucije", rekao je predsjednik HKU-a "Antun Sorgg" Mladen Šimić.

Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i hrvatski veleposlanik u Beogradu Gordan Bakota koji je istaknuo kako je iznimo bitno da "dodatno damo potporu oko projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava." "Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu jer će lokalna sredina u nekim trenutcima bolje i kvalitetnije prepoznati značenje određenih projekata za lokalno stanovništvo", kazao je Bakota. I.M.
Možda ste propustili...