Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vijećnici opet raspravljali o
rušenju stabala i komarcima
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Opačak je uz performans zatražio Piližotinu ispriku građanima

Prije ljetne stanke vijećnici Grada Osijeka u petak su održali 21. sjednicu koju su opet obilježila dva već dugo prijeporna pitanja vlasti i oporbe – komarci i sječa stabala u Osijeku. Iako vijećnici sa samo 11 pitanja gradskoj Upravi nisu bili pretjerano nadahnuti, najburnije je opet bilo između Milana Opačka (HDZ) i zamjenika gradonačelnika Borisa Piližote. U uvodu svoga izlaganja oporbeni vijećnik HDZ-a izveo je mali performans nalijepivši na govornicu zamjenikove poruke koje su kod domaće javnosti izazivale pomutnju i nedoumice. Opačak je prozvao Piližotu za nesposobnost pri rješavanju problema komaraca koji je prije tri tjedna zaista izazvao val nezadovoljstva Osječana. I to u svim dijelovima grada, jer je najezda komaraca poprimila razmjere koji nisu zabilježeni unazad dugo godina.

- Mjesec i pol dana trajala je najezda komaraca samo zbog vaše nesposobnosti – poručio je Opačak, obraćajući se zamjeniku gradonačelnika, od koga je potom zatražio da se ispriča svim Osječanima i svima drugima koji su morali trpjeti najezdu komaraca. Nizao je Opačak razloge za Piližotinu ispriku – od netraženja financijske pomoći od države, za to da je iz gradske Uprave prvotno rečeno da aviotretiranje nije dopušteno, a da bi se potom pokazalo da to nije istina, za traženje da tretiranje obave avioni iz druge države te na koncu i za nazivanje licemjerima sve one koji su ukazivali na ove propuste.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istom je mjerom odgovorio vijećniku prozvavši ga za pokušaj izazivanja nereda putem društvenih mreža te je od Opačka zatražio da se zbog toga ispriča građanima Osijeka. Vijećnik nije bio zadovoljan odgovorom zamjenika, no, srećom, za daljnji tijek Sjednice raspravu je rutinirano prekinuo predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega.

Što se, pak, tiče sječe stabala u Osijeku, vijećnica Ivana Šojat (HDZ), uz napomenu da podržava sječu onih stabala koja su stara, trula, ili su opasna za sugrađane, navodi kako je svjedočila nepotrebnoj sječi zdravih stabala. Protivi se i sadnji patuljastih biljaka te onih koje ne potječu iz našeg podneblja.

- Stavljaju se patuljasta drveća u kojima se ne gnijezde ptice i koje ne stvaraju hladovinu tijekom ljeta. Treba saditi autohtona stabla – poručila je Šojat.

Piližota je njezin upit komentirao podatkom da Osijek 2012. godina nije dobio Zlatni cvijet Europe (nego Brončani), za uređenost, čistoću i ukupnu kvalitetu života upravo zbog stabala koja nisu bila sigurna. Stručniji odgovor Šojat je dobila od Jasenke Vizentaner, iz gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo, koja je naglasila da se nekoliko stabala u Kanižlićevoj uklanja isključivo zbog opasnosti za zdravlje i život mještana te opasnosti za imovinu građana. Također je poručila da Grad kontinuirano sadi nove sadnice i da se pri tome vodi računa da su prilagodljiva našem podneblju, zdravstvenim prilikama i svakako cijeni.

Tomislav Prusina
Grad se dugoročno zadužio za novih 10 milijuna kuna
Vijećnici su još propitivali što će biti s nelegalnim otpadom na Poligonu C kada će se krenuti s povećanjem broja klupa za previjanje i dojenje djece po gradu, zašto je nakon obnove Gradskih bazena smanjen broj svlačionica na samo četiri te što se čini s Pješačkim mostom nakon predstavljenog elaborata o njegovu stanju. Vijećnici su većinom prihvatili i novo dugoročno zaduženje Grada od deset milijuna kuna, kao i prijedlog Odluke o službenoj odori, obući, opremi, oznaci i iskaznici komunalnih redara. Jednoglasni su bili i u ocjeni da je Osijeku potreban veći broj komunalnih redara, posebice nakon donošenja Zakona o povećanju njihovih ovlasti. Zanimljivo je bilo vidjeti da izvješće Pere Čemana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, za proteklu godinu nije prihvatilo šest vijećnika, iako je u njemu navedeno da je u godinu dana minus u blagajni od 1,2 milijuna kuna doveden na 100 tisuća pozitive, da je bilo 23 posto manje intervencija te da su i plaće vatrogasaca povećane 9 posto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike