Osijek
POTPORE U RURALNOM TURIZMU

Potpisani ugovori o dodjeli potpora sa čak 48 korisnika
Objavljeno 12. srpnja, 2019.
Potpore u ukupnoj vrijednosti od oko 664.000 kuna dodjeljuju se iz proračuna Županije

Župan Ivan Anušić jučer je s 48 korisnika potpisao ugovore o dodjeli potpora u ruralnom turizmu za 2019. godinu. Riječ je o potporama ukupne vrijednosti od oko 664 tisuće kuna, koje se dodjeljuju iz proračuna Osječko-baranjske županije, a odnose se na tri javna poziva - za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, za autohtonu enološku i gastroponudu te za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama.

Nakon javnog poziva za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma, OBŽ je dodijelio potpore u iznosu od 602.800 kuna za 39 korisnika. Četiri potpore u iznosu od 28.700 kuna dodijeljene su za autohtonu enološku i gastroponudu, a za organizaciju i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama prijavljeno je i odobreno pet potpora u ukupnom iznosu od 32.500 kuna. ‘‘Drago mi je što smo s ovim potporama uspjeli probuditi poduzetnički duh na području Županije. Korisnici su svi, bilo OPG-ovi, obrti, trgovačka društva ili udruge, koji prema svojoj Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti uključuju turizam i ugostiteljstvo. Potpore su namijenjene podizanju kvalitete, ulaganju u marketinške aktivnosti, podizanju konkurentnosti... Sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, bez obzira na to održavaju li se na području OBŽ-a ili diljem Hrvatske, itekako pridonose imidžu destinacije. Kada govorimo o enološkoj i gastroponudi, pričamo o povezivanju lokalnih poljoprivrednih proizvođača s iznajmljivačima, a znamo koliko je danas turistu važno pojesti kvalitetan domaći i zdrav obrok‘‘, kazala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth.

Prilikom potpisivanja ugovora župan je istaknuo kako je na području Županije razvoj turizma označen kao jedan od njezinih prioriteta. ‘‘Najnoviji podatci pokazuju kako je najveće povećanje turističke posjete upravo u našoj županiji, kao i to da raste broj onih koji se počinju baviti turističkim uslugama. U listopadu se kod nas održava tradicionalni susret turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma, gdje ćemo imati priliku pokazati cijeloj Hrvatskoj, ali i šire, tko smo, kakvi smo i što to možemo ponuditi u turističkom smislu u Slavoniji i Baranji. Siguran sam da će ove potpore dovesti do konkretnih rezultata‘‘, poručio je Anušić.

Dva ugovora, u ukupnoj vrijednosti od oko devet tisuća kuna, potpisala je Turistička zajednica grada Đakova. ‘’Kako turističke zajednice nisu u sustavu PDV-a, prijavili smo samo vlastita uložena sredstva. Jedna potpora odnosi se na sajam GAST u Splitu, a druga je namijenjena za organizaciju i provođenje Uskrsnog gastrofesta u Đakovu. Uvijek se prijavljujemo na ovakve natječaje i sigurno je da ćemo nastaviti te se i dalje truditi biti što kvalitetniji. Isto tako, nadam se da će gosti i posjetitelji za Dane hrvatskog turizma zaista uživati u Slavoniji’’, kaže direktorica TZ-a Marija Burek.

Danijel Miklić
39

korisnika dobilo je potpore za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma na području OBŽ-a
ZA “TRI MUDRACA” 20 TISUĆA KUNA
Richard Apel, vlasnik OPG-a Tri mudraca iz Karanca, izletišta koje svojim posjetiteljima nudi, primjerice, vožnju terencima, motociklima na četiri kotača, kanuima, streličarstvo..., dobio je potporu u obliku 20-ak tisuća kuna. ‘’Prepoznat je kontinentalni turizam i trud svih ljudi koji su danas ovdje. Od naših programa izdvojio bih Gastro GPS hunt u sklopu kojeg sudionici dobiju GPS točke drugih OPG-ova iz sela koje u zadanom vremenu ‘moraju’ pronaći te na svakom od njih degustirati proizvode vinara, proizvođača pekmeza, suhomesnatih proizvoda...’’, rekao je Apel.
Možda ste propustili...

NIJE IH ZAUSTAVILA NI EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Virtualni Dan škole u OŠ Mladost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI REŽIM RADA TRŽNICA

Na praznik ne rade, a sljedeći dan na Autopiju

2

OBOLJELIMA OD MULTIPLE SKLEROZE 1,4 MILIJUNA KN

“Do dijagnoze sam čak šest godina lutala po pretragama”

3

SENAT SVEUČILIŠTA DONIO DVIJE VAŽNE ODLUKE VEZANE UZ STATUSNE PROMJENE

Najesen kreće Kineziološki fakultet