Osijek
PROBLEMI NA VIJENCU JAKOVA GOTOVCA

Zbog izgorjele trafostanice neki satima bili bez struje
Objavljeno 13. srpnja, 2019.

Dim koji se jučer nešto prije 9 sati počeo širiti iz trafostanice na Vijencu Jakova Gotovca bio je znak dojave vatrogascima koji su ubrzo riješili problem samoga kvara, no stanari, ne samo te zgrade nego i u okolnim ulicama, zbog zapaljenja trafostanice bili u u problemu mnogo duže.

- Evo, već je 11.30 i još uvijek u pekarnici nemamo struje. Zbog nestanka struje ne možemo ispeći bilo što i dobro je dok sad imamo prije ispečenih proizvoda, no kad to prodamo, ako ne dođe struja, neće biti dobro - prokomentirala je prodavačica iz pekare "Ideal" u Ulici Hrvatske Republike. U istoj "gabuli" bili su i u pekarnici "Mlinar" na Gajevu trgu na glavnoj tržnici, gdje nisu, dakako, mogli obavljati ni uslugu rezanja kruha, a u prostoru gdje se, osim pekare, nalaze i druge prodavaonice dogodio se i dodatan problem. Naime, zbog nestanka struje cijeli zatvoreni dio tržnice koji je petkom pun "kao šipak", jučer je jedno vrijeme bio u mraku. Uz to, prijetilo je odmrzavanje mesa, što bi stvorilo velike probleme. Međutim, kako smo doznali od direktora Tržnice Igora Medića, zatvoreni dio tržnice bez struje je bio 15-ak minuta.

- To je, srećom, premalo razdoblje da bi se neko meso pokvarilo ili da bi došlo do neke velike štete. Veće mesnice imaju dolje komore, odnosno hladnjače i to je spas u slučaju dužeg nestanka struje. Otkako sam na mjestu direktora nije dolazilo do kvarova struje, zbog čega eventualno ne bi bilo struje pa time ni prodaje - prokomentirao je Medić, dodavši da je sve brzo prošlo.

Ipak, svaka minuta jučer prijepodne bila je dragocjena i u mjenjačnicama, bankama, cvjećarnicama i u svim drugim prodavaonicama gdje se trguje nešto ili s nečim. Dakako i u stanovima gdje su stanari u ranim jutarnjim satima planirali određene obveze, a što je uključivalo i one za koje je nužna upotreba električne energije.

Inače, zajedno s vatrogascima koji su odmah otišli na teren bili su i djelatnici HEP-a, odakle pak tvrde da je samo zgrada na Vijencu Jakova Gotovca, gdje se nalazi trafostanica, ostala bez struje dulje vrijeme. Kažu kako se u trafostanici zapalila plastika koja se rastalila od visoke temperature, što je prouzročilo dim. Uzrok požara u vrijeme pisanja ovog članka još uvijek se tražio, a doznajemo da će do utvrđivanja uzroka teže doći jer je ormarić u cijelosti izgorio. Unatoč tvrdnjama stanara iz okolnih ulica, u HEP-u tvrde da su odmah korisnike prespojili na okolne trafostanice od kojih većina ima tzv. "napajanje s dvije strane". Oni koji ovise isključivo o radu izgorene trafostanice, kažu, morali su pričekati otklon kvara i zamjenu opreme.

Na upit je li se požar mogao prevenirati, iz HEP-a poručuju da to nije moguće, jer se ondje, kao što je to moguće kod svakog uređaja, dogodio iznenadni kvar.

Marija Mihelić
Vatrogasci ugasili pa “izdimili” prostor
Prema riječima Stjepana Jurmana, voditelja smjene u JPVP-u Grada Osijeka, vatrogasci su dobili dojavu o požaru trafostanice u 8.55.

- Nakon dolaska na mjesto požara zatekli smo teška željezna vrata i morali smo sačekati dolazak djelatnika HEP-a. Odmah smo na opip utvrdili da su vrata vrlo vruća, ali i da je riječ o deset kW. Ugasili smo požar pomoću CO2 i sačekali da se taj prostor dodatno “izdimi” uz pomoć ventilatora. Uzrok ovog požara svakako je električna energija - rekao je Jurman.
Možda ste propustili...

NAŠI U SVIJETU: ALEKSANDRA FISCHER, MAG.

I prilagođena je prehrana ključ uspješnog liječenja!

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE SLJEDEĆIH NEKOLIKO DANA

Za vikend promjenjivo, ali i dalje relativno toplo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA TRGU BANA JELAČIĆA NAKON TEKSTA U GLASU SLAVONIJE

Na omiljenom su igralištu napokon građevinci i bageri

2

POVEĆANO ZANIMANJE ZA CIJEPLJENJE

U ambulantama potrošili
sve cjepivo protiv gripe!

3

15. STUDENOGA NA SNAGU JE STUPILA OBVEZA KORIŠTENJA ZIMSKE OPREME

Vulkanizerske radionice pune, a na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati