Mozaik
PLACIDO DOMINGO NE PLANIRA STATI

Rekord: Kralj opere nedavno je otpjevao 151. ulogu u karijeri
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Njegova karijera duga je gotovo koliko i vladavina Elizabete II. U 78. godini Placido Domingo obara rekorde i ne pokazuje namjeru stati. Legendarni španjolski tenor, koji je prije deset godina počeo pjevati kao bariton, prošli je vikend nastupio u Orangeu na večeri zarzuele, na najstarijem ljetnom opernom festivalu u Francuskoj, te tako oživio španjolski operetni žanr u kojemu je uživao kao dijete. Domingo, kojega smatraju najvećom živućom opernom zvijezdom, nije želio razgovarati s novinarima prije koncerta kako bi sačuvao glas.

Kralj opere, čiji je karakter kombinacija karizme i skromnosti, u svibnju ove godine otpjevao je 151. ulogu u karijeri, što je povijesni rekord. Mjesec prije toga obilježio je 4000. nastup na pozornici. U srpnju Domingo ima zakazane nastupe u Baden-Badenu, gdje će pjevati naslovnu ulogu u Verdijevoj operi "Simon Boccanegra", potom će u Kraljevskom kazalištu u Madridu pjevati u također Verdijevoj "Giovanni d‘Arco", a zatim putuje u Prag na Operaliju, međunarodno pjevačko natjecanje koje je osnovao 1993. Mjesec će zaključiti režijom i nastupom u "La Traviati" u Veroni.

"Ako se odmaram, hrđam", rekao je Domingo prije koju godinu. Rođen je 21. siječnja 1941. u Madridu, a s osam se godina s obitelji preselio u Meksiko. "Na početku mojega mandata kao glavnog ravnatelja njurorškog Metropolitana 2006., jedna od zadaća mi je bila pripremiti Placidov oproštaj", kazao je Peter Gelb, koji tu dužnost obnaša i danas. "U to vrijeme bilo je nezamislivo da će nastaviti pjevati nakon tako duge karijere u Metu u kojoj je otpjevao sve glavne uloge", dodao je.

"Ali umjesto da se umirovi, Placido je otkrio vrelo mladosti i krenuo kao bariton", kaže Gelb. "To je kao da Roger Federer za deset godina i dalje osvaja Wimbledon".

Domingo, kojega američki mediji nazivaju operaholičarom, u studenome prošle godine obilježio je 50. godišnjicu nastupanja u Metu, "pothvat koji ne mogu zamisliti u budućnosti", kazao je Gelb. Na pjevačevoj internetskoj stranici može se vidjeti da je zauzet do studenoga 2020. i da nastupa od milanske Scale do Kraljevske opere u Londonu. U karijeri je snimio više od sto albuma i osvojio 12 Grammyja.

"Osim duge karijere, Placido će biti zapisan kao jedan od najvećih tenora svih vremena", kaže Gelb. "On je najbolji Otello drugog dijela 20. stoljeća i nitko od tenora još nije dosegnuo tu razinu do danas". Hina

Tanja Kvorka
Na pjevačevoj internetskoj stranici može se vidjeti da je zauzet do studenoga 2020. godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana