Mozaik
VRDOLJAKOVIM FILMOM POČINJE PULA FILMSKI FESTIVAL

Pulu otvara film “General”, u kojem Višnjić glumi Gotovinu
Objavljeno 13. srpnja, 2019.
Tijekom osam festivalskih dana publika će u Areni moći pogledati osam novih hrvatskih filmova

Prošlo je 66 godina od 1954., godine kada je Marijan Rotar u Vespazijanovoj areni pokrenuo filmski festival koji se uz uspone i padove uspio održati sve do danas, pa je postao najdugovječniji nacionalni filmski festival na svijetu. Na otvaranju ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala predstavit će se ekipa najiščekivanijeg hrvatskog filma posljednjih godina - "Generala" redatelja Antuna Vrdoljaka, s Goranom Višnjićem u ulozi Ante Gotovine.

Uoči večernjeg prikazivanja, ekipa filma "General" bit će prisutna na medijskoj konferenciji otvorenoj za javnost, ujutro u 11.40h na Giardinima, ispred Kina Valli. Tijekom osam festivalskih dana publika će u Areni moći pogledati osam novih hrvatskih filmova, a poslije njih slijedi "Popularni program", u kojemu ih u Areni čekaju strani filmski hitovi. Osim njih, u Puli će se prikazati i velik broj kratkih filmova, bogat međunarodni program, novi festivalski program "Kontrapunkt", namijenjen ostvarenjima koja unose novu estetiku u hrvatski film, te filmovi za mlade.

Dvije izložbe s filmskim predznakom svečano su otvorene u četvrtak navečer u Puli, uoči subotnjeg službenog otvorenja Pulskog filmskog festivala, i to izložba "Opremio: Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas", u galeriji HUiU, te multimedijalna izložba "Sonja Savić: djevojka iz grada", u Srpskom kulturnom centru u Puli.

Izložba "Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas" tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera u području oblikovanja knjige i stručne periodike te obuhvaća vremenski raspon od ranih šezdesetih godina do danas, a na drugoj izložbi, "Sonja Savić: djevojka iz grada", čiji su autori Predrag Živković i Mirjana Racković, prikazuje se umjetničinih pet radova koji se mogu "svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i videostvaralaštva". Sonja Savić je svoj prvi filmski nastup imala 1977. u filmu "Leptirov oblak", diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, a veliku popularnost stekla je glavnom ulogom u filmu "Šećerna vodica" iz 1983. Za ulogu u filmu "Život je lijep" iz 1985. nagrađena je na festivalu u Veneciji.

U petak je u Galeriji Makina otvorena izložba "Jasenko Rasol: Statisti", kojom autor destabilizira hijerarhiju filmskog seta, stavljajući u prvi plan upravo ljude ‘iza glavnih glumaca‘ snimljene na filmskim setovima, uključujući i film "Dnevnik Diane Budisavljević", gdje je bio direktor fotografije. U pulskom kinu Valli izloženi su radovi učenika nižih razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, koji su pod mentorstvom profesora Denisa Sardoza reinterpretirali vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala, a MEMO muzej je u sklopu svog fundusa dodao prigodnu novu sekciju koja tematizira Filmski festival u Puli od kraja 1950-ih do 1980-ih godina, koju festivalska publika besplatno može pogledati od 13. srpnja.

Tanja Kvorka
Novi festivalski program “Kontrapunkt”, namijenjen je ostvarenjima koja unose novu estetiku u hrvatski film
HRT PRIJENOS
Hrvatska radiotelevizija u subotu, 13. srpnja, na Prvom programu (HRT - HTV1) izravno prenosi Svečano otvorenje Pulskog filmskog festivala. Kroz program otvorenja Festivala vodit će vas voditelji Duško Ćurlić i Ivan Vukušić. Redateljica prijenosa je Mirena Stijačić, a urednica Koraljka Kirinčić. Sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će istarsku i nacionalnu himnu. Tijekom ceremonije uručit će se važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijan Rotar koja je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala. Prijenos otvorenja počinje u 21.45h.
Možda ste propustili...

INSPIRIRANA SAMOPOUZDANIM ŽENAMA ČVRSTOG STAVA

L'attitude - kolekcija sa stavom oduševila poznate Hrvatice

ZAVRŠEN NO SLEEP FESTIVAL U BEOGRADU

Rekordan broj stranih gostiju na 10 lokacija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana