Učionica
REDOVITI IZBORI ZA PREDSTAVNIKE STUDENATA U STUDENTSKOM ZBORU SVEUČILIŠTA I SASTAVNICA

Studentski zbor Sveučilišta bit će konstituiran početkom nove akademske godine
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Dana 6. lipnja 2019. održani su redoviti izbori za studentske predstavnike – članove studentskih zborova sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te članove Studentskoga zbora Sveučilišta u Osijeku biranih po područjima znanosti.

Za popunu svih predstavničkih mjesta na Sveučilištu i sastavnicama bilo je potrebno najmanje 177 kandidata i jednako toliko njihovih zamjenika. Jedina sastavnica na kojoj nije bilo dovoljno prijavljenih kandidata jest Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu gdje će se izbori morati ponoviti nakon ljeta. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, zbog utvrđenih nepravilnosti u provedbi, također će biti ponovljeni izbori za Studentski zbor sastavnice, za predstavnike iz područja društvenih znanosti za Studentski zbor Sveučilišta te za predstavnike studenata poslijediplomskih studija. S obzirom na ponavljanje, još uvijek se ne može znati koji će kandidati biti izabrani, a jednako tako do provedbe pravovaljanih izbora ne može se konstituirati ni vodstvo Studentskoga zbora Sveučilišta. Od ukupno 16 234 studenta s pravom glasa, na izbore je izišlo njih 3880, odnosno 24 posto. U Studentski zbor Sveučilišta po područjima znanosti izabrani su predstavnici: Luka Kurtović (područje tehničkih znanosti), Ivan Strinić (područje biotehničkih znanosti), Ante Grabić (područje tehničkih znanosti), Melita Lucić (interdisciplinarno i umjetničko područje), Ivan Bilandžija (područje biomedicine i zdravstva), Marko Grozdanić (područje prirodnih znanosti) i Sara Ćavar (područje humanističkih znanosti). Nakon provedbe izbora na Ekonomskom fakultetu bit će poznati i predstavnici društvenih znanosti te studenata poslijediplomskih studija. Nov saziv studentskih zborova sastavnica i Studentskoga zbora Sveučilišta imat će mandat dvije godine, a predsjednici koje izaberu pri konstituiranju imaju jednogodišnji mandat koji se može jednom ponoviti.
Tomislav Levak
Konstituirajuće sjednice po sastavnicama

Na konstituirajućim sjednicama studentskih zborova sastavnica, osim predsjednika studentskih zborova, biraju se i predstavnici studenata u fakultetskim vijećima/vijećima odjela/vijeću Akademije te predstavnici studentskoga zbora sastavnice Sveučilišta u Studentskom zboru Sveučilišta. Pri konstituiranju Studentskoga zbora Sveučilišta, osim predsjednika, biraju se i članovi Senata Sveučilišta, Sveučilišnoga Savjeta te predstavnici studenata u drugim tijelima Sveučilišta.
Možda ste propustili...