Učionica
OD 9. DO 15. LIPNJA 2019. ODRŽAN 5TH INTERNATIONAL STAFF WEEK U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku na dobrom putu uključivanja u europske trendove
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Od 9. do 15. lipnja 2019. godine održan je peti po redu međunarodni stručni skup pod nazivom International Staff Week koji je organizirala Služba za međunarodnu suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Nakon susreta dobrodošlice i pozdravnih riječi prorektorice Sveučilišta za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sonje Vile, održan je koncert u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Drugoga dana skupa održan je niz predavanja predstavnika osječkoga Sveučilišta te dvadesetak prezentacija sudionika inozemnih ustanova. Budući da se skup u pravilu bavi problematikom međunarodne suradnje i internacionalizacije, predavanja su održali pozvani predavači prof. dr. sc. Istvan Tarrosy sa Sveučilišta u Pečuhu i doc. dr. sc. Oliver Andonov s Vojne akademije u Skopju. Oba predavača govorila su o važnosti internacionalizacije u visokom obrazovanju. Dobar je primjer iz prakse Sveučilište u Pečuhu koje se može pohvaliti visokim udjelom stranih studenata iz cijeloga svijeta te nizom studijskih programa na engleskom jeziku. Predavač s Vojne akademije u Skopju sudionike je upoznao s problematikom uključivanja u program Erasmus+ s aspekta vojnoga i sigurnosnoga sektora.

Kako je Sveučilište u Osijeku na dobrom putu uključivanja u europske trendove u visokom obrazovanju, prije svega u odnosu na studijske programe na stranom jeziku, te sudjelovanja u organizaciji međunarodnih događanja koja promiču ne samo znanost i istraživanja, nego i kulturu i kulturnu baštinu Republike Hrvatske, u namjeri predstavljanja Sveučilišta u Osijeku kao modernoga i međunarodno usmjerenoga, održano je nekoliko predavanja. Prof. dr. sc. Kruno Miličević, prodekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, održao je zanimljivo predavanje naslovljeno „Automotive Computing and Communications - study program in cooperation with partner companies“. Nastavnici Akademije za umjetnost i kulturu – Katica Šubarić, umjetnička suradnica i dr. sc. Igor Mavrin održali su predavanje „International festivals and artistic activities at the University of Osijek“. Lidija Getto, prof. univ. spec. i Josipa Pleša, prof. govorile su o iskustvima sudjelovanja u programu Erasmus u posljednjih deset godina, a predavanje je naslovljeno „The role and importance of the Erasmus+ in the international cooperation perspectives“.
Lidija GETTO
Dogovoreno nekoliko potpisivanja Erasmus+ programa

Osim radnoga dijela, za sve sudionike organiziran je obilazak grada te cjelodnevni izlet u Baranju. O uspješnosti toga događanja govori činjenica da je tijekom skupa dogovoreno nekoliko potpisivanja Erasmus+ ugovora s osječkim Sveučilištem te povezivanje s kolegama i znanstvenicima na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Možda ste propustili...