Učionica
POTVRĐENA IZVEDBA DVAJU NOVIH STUDIJSKIH PROGRAMA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Osniva se preddiplomski studij Povijest umjetnosti, kreće diplomski studij Sociologija
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

Na Filozofski fakultet Osijek pristigle su potvrde Ministarstva znanosti i obrazovanja RH o upisu dvaju studijskih programa u Upisnik studijskih programa: preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Povijest umjetnosti i diplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Sociologija. Navedeni će se programi na Filozofskom fakultetu početi izvoditi od akademske godine 2020./2021.

Preddiplomski sveučilišni dvopredmetni studij Povijest umjetnosti

Složena povijest prostora istočne Hrvatske odražava se u povijesno-umjetničkoj baštini, a multikulturalnost prisutna u različitim povijesnim razdobljima odražava se u regionalnim povijesno-umjetničkim karakteristikama koje je potrebno istraživati i kontekstualizirati u području znanstvene discipline, povijesno-umjetničkih stilova i europske povijesno-umjetničke baštine. Pokretanje studija povijesti umjetnosti svoje opravdanje nalazi i u sve bogatijoj suvremenoj umjetničkoj sceni koju je potrebno kritički vrjednovati i stručno predstaviti javnosti. Poštujući temeljne spoznaje struke u tradicionalnim sadržajima studija povijesti umjetnosti, ovaj se studij okreće i suvremenim potrebama i inovativnom pristupu poučavanju uz praćenje razvoja znanstvene discipline uz uključivanje spoznaja o primjeni novih tehnologija te interdisciplinarnoga pristupa. Ovaj studij kombinacijom s drugim dvopredmetnim studijima na Filozofskome fakultetu Osijek povećava opseg kompetencija i vještina koje studenti stječu, kao i zapošljivost studenata s kvalifikacijama koje mogu zadovoljiti potrebe suvremenoga društva. Osnovni je cilj studija osposobiti studente za uspješnu primjenu stečenih kvalifikacija u različitim zanimanjima u područjima djelatnosti iz povijesti umjetnosti te za nastavak obrazovanja na diplomskom sveučilišnom studiju povijesti umjetnosti i drugim srodnim studijima. Predloženi preddiplomski studijski program povijesti umjetnosti usklađen je s relevantnim strateškim dokumentima i preporukama te se temelji na trendovima u polju povijesti umjetnosti.

Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija

Ovaj studij predstavlja logičan korak u vertikalnom ustroju studija sociologije koji se na Filozofskom fakultetu Osijek počeo izvoditi 2017. godine pokretanjem preddiplomskoga sveučilišnog dvopredmetnog studija Sociologija. Diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija predstavlja proširenje navedenih, ali i dodavanje novih kompetencija. Unatoč dvopredmetnosti i nastavničkom usmjerenju, studij je strukturiran tako da u okviru obveznih i izbornih kolegija njeguje istraživačko usmjerenje čime se osigurava stjecanje temeljnih metodološko-istraživačkih kompetencija. Diplomski se studij odlikuje i interdisciplinarnošću jer studenti mogu birati i nekoliko izbornih kolegija koji povezuju postojeća sociološka znanja sa znanjima iz ostalih društvenih i humanističkih znanosti. Takav pristup osigurava zapošljivost studenata odmah nakon studija i to u sektorima kao što su odgojno-obrazovni sustav (srednjoškolsko obrazovanje), javna uprava, ispitivanje javnog mnijenja, istraživanja u odnosima s javnošću, mediji i medijska istraživanja, istraživanja tržišta, nevladine organizacije, političke stranke i drugo.
Ana JAKOPEC
Studij sociologije nastavničkoga tipa

Uzimajući u obzir na hrvatskim sveučilištima postojeću podjelu na studije sociologije istraživačkoga (znanstvenoga) i nastavničkoga smjera, kao i dvojbe koje ta podjela izaziva, diplomski sveučilišni dvopredmetni studij Sociologija nastavničkoga je tipa te stoga pruža potrebne pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke kompetencije koje studente kvalificiraju za rad u srednjoškolskom obrazovanju, ali i za odgojno-obrazovni rad općenito. Dvopredmetnost studija osigurava šire karijerne mogućnosti, odnosno bolje uklapanje u tržište rada, osobito kada je u pitanju nastavnički rad.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike