Učionica
NASTAVLJA SE SURADNJA GRAĐEVINSKOGA I ARHITEKTONSKOG FAKULTETA OSIJEK S HUP-OM

Studenti GrAFOS-a obavljaju ljetne stručne prakse u šest poduzeća
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Nakon što su prošle akademske godine 2017./2018. studenti Građevinskoga i arhitektonskog fakulteta Osijek po prvi put imali priliku otići na ljetnu stručnu praksu koju je za njih kod poduzeća-članova organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), navedena se dobra praksa nastavlja i ove godine.

Naime, u svakoj studentskoj anketi ističe se želja studenata za više terenske nastave, a kako stručna praksa nije dio nastavnoga plana i programa sveučilišnoga studija Građevinarstvo, mogućnost realiziranja stručne prakse preko HUP-a pokazala se kao idealno rješenje i odgovor na želju studenata. Tako je krajem travnja 2019. u prostorijama GrAFOS-a Ivan Sarić, pravni savjetnik u Regionalnom uredu HUP-a Osijek, održao predstavljanje Hrvatske udruge poslodavaca i njezinih aktivnosti. Kako je istaknuo, HUP je osnovan 1993. otkada je i član Međunarodne udruge poslodavaca (IOE). HUP je dobrovoljna, neprofitna i nezavisna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava i interese svojih članova, osobito u području radno-socijalnih odnosa. Trenutačno HUP broji oko 6 000 poduzetnika koji zapošljavaju oko 600 000 radnika, a njihov udio u BDP-u iznosi čak 80 %.

S aspekta visokoškolskoga obrazovanja najvažnija je aktivnost HUP-a pokretanje studentske stručne prakse, tzv. Inicijative za mlade na nacionalnoj razini. U tu svoju inicijativu HUP je do sad uključio oko 140 poslodavaca i oko 40 obrazovnih institucija. U sklopu te inicijative na GrAFOS-u je tijekom svibnja 2019. godine proveden natječaj za prakse koje će studenti obavljati nakon ljetnih ispitnih rokova. Za praksu se prijavilo 15 studenata preddiplomskoga i diplomskoga studija Građevinarstvo, a prakse su dogovorene za sve prijavljene studente. Njihovi ljetni poslodavci bit će Cesting d.o.o., Eurco d.d., Građenje Rašić d. o. o., Hidroing d. o. o., Osijek-Koteks d. d. i Vodovod Osijek d. o. o.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...