Učionica
PREDSTAVLJENI NOVI SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJSKI PROGRAMI NA OSJEČKOJ AKADEMIJI

Od jeseni devet novih zanimljivih studijskih programa, neki jedinstveni i u široj regiji
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

U Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku 27. svibnja 2019. Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku predstavila je čak devet novih sveučilišnih diplomskih studijskih programa od kojih su neki jedinstveni ne samo u Hrvatskoj, nego i u široj regiji.

Akademija u Osijeku jedinstvena je od sada i po svojoj kombinaciji umjetničkoga i znanstvenoga područja koja omogućuje studentima vrlo zanimljivo kombiniranje studijskih programa budući da su novi studijski programi mogući i kao kombinacija dvopredmetnih studija. Tako studenti mogu sami odabirati kombinacije studijskih programa koje će im bitno proširiti znanja i kompetencije te ih učiniti iznimno zanimljivima na tržištu rada. Također, Akademija svojim studentima tijekom studiranja jamči i vrijednu sinergiju s praksom i tržištem kao i interaktivnost te rad u manjim skupinama što jamči i donosi kvalitetniji pristup načinu studiranja. Novi su studijski programi na diplomskoj (MA) razini: Gluma, Neverbalni teatar, Lutkarska animacija, Oblikovanje i tehnologija lutke, Kostimografija, Scenografija, Lutkarska režija, Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama te Mediji i odnosi s javnošću.

Jedan od novih i vrlo zanimljivih diplomskih studija zasigurno je Neverbalni teatar, iz umjetničkoga područja. I taj studijski program, kao i drugi studijski programi, moguć je u kombinaciji s nekim drugim umjetničkim ili znanstvenim studijem. Neverbalni teatar dinamičan je i otvoren oblik suvremene, angažirane postdramske prakse koji uključuje šire poimanje kazališta pri čemu okuplja izvođače različitih i ravnopravnih polazišta: glume, lutkarstva, plesa, novoga cirkusa, mimskog i fizičkog kazališta u novo, zajedničko i aktivno promišljanje i bavljenje kreativnim izvođačkim tijelom i njegovim mjestom i poslanjem u suvremenom teatru. Diplomski studiji Lutkarska animacija, Oblikovanje i tehnologije lutke i Lutkarska režija jedini su diplomski sveučilišni studiji u široj regiji koji osiguravaju razvoj lutkarstva. Lutkarska animacija obrazuje kvalitetne i profesionalne lutkarske animatore kojih nema dovoljno na području profesionalnoga lutkarstva u Hrvatskoj.

Oblikovanje i tehnologija lutke na diplomskoj razini obrazuje studente na području lutkarstva i lutkarske scenografije. Uz tradicionalne tehnike i tipove lutkarskoga kazališta razvija se i sposobnost korištenja lutke u okviru novih medija. To su: primjena lutke u okviru suvremenih kazališnih, televizijskih, filmskih i digitalnih medija, zatim lutka kao pomagalo u obrazovnom sustavu te terapeutsko sredstvo. Lutkarska režija objedinjuje umjetnička i tehnička znanja i vještine potrebne za oblikovanje kazališne predstave. Naglasak se stavlja na vizualan izričaj kroz koji umjetnik-redatelj izražava ideju.

Diplomski studij Scenografija jedinstven je u Hrvatskoj, a izlazne kompetencije, među ostalim, obuhvaćaju i scenografska rješenja, uz kazalište i film, i za izložbene postave, kulturna i multimedijalna događanja te primjenu visokih i preciznih standarda kvalitete kao i uporabu digitalnih alata. Diplomski studij Kostimografija, u umjetničkome području, tijekom studiranja nudi kvalitetne i interaktivne majstorske radionice kostimografije za film i televiziju, baletnu i plesnu kostimografiju te dramsku i opernu kostimografiju. Vrlo je vrijedan praktičan dio koji obuhvaća, uz rad na projektima i festivalima, sinergiju i suradnju s Akademijinim Kazališnim odsjekom, odnosno studijem Glume.

Diplomski studij Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama objedinjuje znanja i vještine potrebne za upravljanje tvrtkama, organizacijama i institucijama, kompetencije vezane uz (ne)konvencionalan marketing, organizaciju događanja (event management), analizu poslovanja i financiranje, komunikaciju s projektnim partnerima, razvoj i provedbu projekata te razvoj publike. I, konačno, posljednji je predstavljen diplomski sveučilišni studij, no ne manje atraktivan: Mediji i odnosi s javnošću. Taj studijski program razvija kompetencije i znanja potrebna za suvremene načine izvještavanja u medijima, razvijanjem vještina i kompetencija za upravljanje komunikacijskim procesima različitih organizacija.
Snježana Barić Šelmić
Posebna novìna na akademiji – Modul: Dizajn digitalnih interakcija

Posebna je novìna i Modul: Dizajn digitalnih interakcija koji se organizira u suradnji s Osijek Software Cityjem. Sastoji se od paketa izbornih kolegija koji će se nuditi u svim novoponuđenim diplomskim studijima. Uz inovativne teorijsko-praktične kolegije modul uključuje i tri semestra prakse u tvrtkama osječkoga IT sektora.
Mogućnosti kombiniranja – po želji studenata

Najvažnija vrijednost za studente, uz mogućnost odabira individualne kombinacije željenoga dvopredmetnoga studija, jest i mogućnost kombiniranja umjetničkoga i znanstvenoga područja pa se tako uz, primjerice, diplomski studij Glume (što je umjetničko područje) može kombinirati diplomski studij Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama (znanstveno područje) ili pak Mediji i odnosi s javnošću (znanstveno područje), odnosno umjetničko-umjetničko, znanstveno-znanstveno što uvelike proširuje tržišne horizonte te zapošljivost.
Možda ste propustili...