Učionica
TIJEKOM LJETNOGA SEMESTRA PTFOS UGOSTIO 12 ZNANSTVENIKA IZ REGIJE I EU

Razmjenom znanstvenih i nastavnih iskustava do podizanja kvalitete
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
Misija Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek (PTFOS) uključuje sustavno razvijanje i širenje nacionalno i međunarodno prepoznatljive izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju, a uz suradnju s institucijama iz Hrvatske ono podrazumijeva i suradnju i razmjenu iskustava sa sveučilištima iz Europe.

Tijekom ljetnoga semestra akademske godine 2018./2019. PTFOS je ugostio ukupno 12 znanstvenika iz regije i Europske unije u sklopu nastavne i stručne razmjene. U ožujku 2019. Katedra za mljekarstvo PTFOS-a ugostila je prof. Milu Arapčesku s Fakulteta biotehničkih znanosti Sveučilišta Sv. Kliment Ohridski u Bitoli (Makedonija). Uz uključivanje u nastavu posjet je rezultirao i uspostavljanjem buduće suradnje u nastavnom i stručnom segmentu. U travnju 2019. na PTFOS-u su boravili docentica Kamilla Kapusniak i prof. dr. sc. Janus Kapusniak, prorektor za istraživanje i međunarodnu suradnju Sveučilišta Jan Dlugosz Czestochowa (Poljska) te četiri profesorice s Banatskog sveučilišta „Kralj Mihail I od Rumunjske“ iz Temišvara (Rumunjska). Profesorice Corina Dana Misca, Camelia Moldovan i Delia Gabriela Dumbrava došle su s Fakulteta prehrambenoga inženjerstva, a prof. Diana Nicoleta Raba s Fakulteta menadžmenta i ruralnoga turizma. S obzirom na različita područja znanstvenoga interesa gostiju, uz uobičajenu razmjenu iskustava iz domene uže djelatnosti Fakulteta (kontrola kvalitete hrane, dobivanje prirodnih ekstrakata te inovacije u prehrambenoj industriji), tijekom posjeta s gostima su organizirani posjeti gospodarskim subjektima s kojima Fakultet ima suradnju.

U lipnju 2019., u sklopu nastavne i stručne razmjene, na Fakultetu su boravili dr. Artur Gryszkyn i dr. sc. Tomasz Zieba s Fakulteta biotehnologije i znanosti o hrani Sveučilišta prirodnih znanosti u Wrocławu (Poljska) koji već dugi niz godina surađuju s Katedrom za tehnologiju ugljikohidrata PTFOS-a. Tromjesečni boravak u svrhu stručnoga usavršavanja Fakultet je omogućio Gjoreu Nakovu s Fakulteta tehničkih znanosti Sveučilišta „Prof. dr. Asen Zlatarov“ iz Bugarske koji se odlučio za usavršavanje u području tehnologije žitarica. S istoga fakulteta na tromjesečno stručno usavršavanje u okviru doktorskoga studija na Fakultet je došla Suzana Gafurova koja se uključila u analize poželjnih biološki aktivnih sastavnica ekstrakata dobivenih iz industrijskoga otpada.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...