Učionica
ZNANSTVENICI S PRAVNOGA FAKULTETA OSIJEK PRIHVAĆEN PROJEKT KOJI ĆE FINANCIRATI NATO

„Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“
Objavljeno 15. srpnja, 2019.
U okviru NATO programa „Znanost za mir i sigurnost“ doc. dr. sc. Dunji Duić, nastavnici i znanstvenici s Pravnoga fakulteta Osijek, prihvaćen je projekt naslovljen „Toward effective cyber defense in accordance with the rules of law“ („Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“).

Projektu, čija je ukupna vrijednost 60 000 eura, cilj je organizacija treninga namijenjenoga vojnim i civilnim pravnim savjetnicima u oružanim snagama, odvjetnicima sigurnosne zajednice, civilnim odvjetnicima na državnim sigurnosnim mjestima, stručnjacima za politiku koji savjetuju o kibernetičkim problemima i studentima. „Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“ petodnevni je trening na kojem će polaznici biti upoznati o tome kako kibernetika utječe na geopolitiku; moći će poboljšati svoje znanje o provođenju učinkovite kibernetičke obrane u skladu s pravnim pravilima te unaprijediti svoju sposobnost savjetovanja odgovarajućih tijela u vođenju kibernetičke obrane u skladu s pravnim propisima. Cilj je projekta razviti i proširiti mrežu stručnjaka kao sredstvo za vođenje kibernetičke obrane u skladu s pravnim pravilima.

Uz doc. dr. sc. Duić dvoje je koordinatora projekta iz država koje nisu članice NATO-a: doc. dr. sc. Kristina Misheva iz Makedonije i dr. sc. Dijana Gubta iz Bosne i Hercegovine. Projekt okuplja 16 sudionika iz NATO država i 6 sudionika iz država koje nisu članice NATO-a. U izvođenju projekta, uz doc. dr. sc. Duić, sudjeluju i nastavnici s Pravnoga fakulteta Osijek, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević i izv. prof. dr. sc. Igor Vuletić. Inače, Dunja Duić aktivno se bavi istraživanjem sigurnosne politike Europske unije, a 2018. izdala je i knjigu „Vanjska i sigurnosna politika Europske unije“.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana