Učionica
ODRŽAN V. SUSRET ZNANOSTI I GOSPODARSTVA U ORGANIZACIJI EFOS-A I HUP-A

Nužno je što ranije uključivanje studenata u stručnu praksu
Objavljeno 15. srpnja, 2019.

U povodu Tjedna karijera Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji je održan od 13. do 17. svibnja 2019., Ekonomski fakultet u Osijeku nastavio je uspješnu suradnju s Hrvatskom udrugom poslodavaca i 14. svibnja 2019. organizirao V. Susret znanosti i gospodarstva.

Susret je uključivao znanstveno-popularizacijske događaje koji su potaknuti nastojanjima za povezivanjem akademske i poslovne zajednice kako bi, raspravama o aktualnoj gospodarskoj problematici te razmjenom iskustava i znanja, mogli graditi temelje koji će u konačnici doprinijeti sveopćem razvoju regije. Događaj je okupio akademsku i poslovnu zajednicu, kao i brojne studente. Susret su otvorili dekan Fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković kao domaćin i pravni savjetnik HUP-a Ivan Sarić kao partner na projektu. Dekan je pri tome naglasio kako je nužno što ranije uključivanje studenata u praksu i podizanje svijesti kako „karijera počinje na faksu“ što je bila krovna misao vodilja cijeloga Susreta. Ivan Sarić pak podsjetio je kako je upravo suradnja HUP-a i EFOS-a poslužila kao primjer „dobre prakse“ pa se on proširio i na druge sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

Programski je Susret obuhvatio tri tematske cjeline. Najprije je organizirano izlaganje Irene Bačelić, predstavnice Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH, na temu „Tržište rada RH – stanje, ograničenja i perspektive“. Upozorila je na dinamičnost tržišta rada i donedavnu problematiku s viškom ponude na tržištu rada te trenutačnu aktualnu problematiku manjka ponude na tržište rada uz sveopću prisutnost značajnih strukturnih raskoraka. Zanimljivo predavanje uz analizu aktualne problematike tržišta rada RH pružilo je izvrsnu podlogu za raspravu koja je uslijedila pod moderiranjem začetnika ideje o povezivanju HUP-a i EFOS-a izv. prof. dr. sc. Nataše Drvenkar i Ivana Sarića. U tematskoj raspravi sudjelovali su Ivan Ergović iz Nexe grupe, Denis Sušac iz tvrtke Mono d.o.o., Ante Nevistić (Inspecto d.o.o.), kao i Aleksandar Zemunić (Selectio grupa). Sugovornici su istaknuli kako je opća gospodarska situacija iznimno teška i često je upravo „vlastiti teren“ izvor zapreka pa su svakako apelirali na pokušaj rasterećenja poduzetnika u RH kako bi imali više prostora za ulaganje u rad i kapital.

Matija Subašić Maras iz Croatia osiguranja d.d., održala je uvodno predavanje druge tematske cjeline Susreta pod naslovom „Izazovi sustava upravljanja karijerom“, ističući, između ostaloga, nužnost kvalitetnoga upravljanja talentima koje poduzeću daje stratešku prednost pred konkurencijom. To predavanje najavilo je tematsku raspravu koja je okupila upravo osobe koje se bave upravljanjem talentima. Riječ je o: Aleksandru Stojkoviću (Belje plus d.o.o.), Mariji Felkel (NEXE grupa) i Ivi Perić (Spin Valis d.d.). Sugovornici su istaknuli i ključne pogreške pri pridobivanju novih zaposlenika i dali brojne savjete studentima koji im mogu pomoći u budućnosti.

Posljednja tematska cjelina fokus je usmjerila prema mladim poduzetnicima i poslovnim ljudima koji su bili iznimno uspješni studenti i tijekom studija su ulagali veliki napor kako bi stekli više iskustva i znanja već na fakultetu. Predavanjem „Karijera počinje na faksu!“ program je započeo mladi poduzetnik i inovator Ivan Jelušić (Orqa d.o.o.), a u tematskoj raspravi sudjelovali su: Nina Cerić (Žito grupa), Vedrana Tomljanović (Carta d.o.o.), Marko Marincel (Plava tvornica) i Ivan Škojo (ReRoot d.o.o.), uz moderiranje studentice Karle Bilandžić. Među ostalim upozorili su na čest problem nesrazmjera između studijskoga programa i konkretnih radnih zadataka koje poslodavci kasnije očekuju od diplomiranih studenata, ali i na važnost suradnje poslodavaca i akademske zajednice kako bi se takvi izazovi pokušali u što većoj mjeri eutralizirati.
Nataša DRVENKAR, Ivan SARIĆ
ZAPOČELA REALIZACIJA UKUPNO 47 NOVIH DOBROVOLJNIH PRAKSI

Na otvorenju Susreta koordinatorica suradnje s HUP-om i prodekanica za suradnju s okruženjem, međunarodnu suradnju i projekte izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar istaknula je rezultate petogodišnje suradnje s HUP-om. Naglasila je kako 47 novih dobrovoljnih praksi upravo kreću s realizacijom i mogu se pridodati broju od 230 dosadašnjih dobrovoljnih stručnih praksi.
Možda ste propustili...