Novosti
STIŽU BROJNI ZAHTJEVI ZA IZMJENE ZAKONA

I prosvjetari, zaštitari, poreznici i carinici žele status službene osobe
Objavljeno 12. srpnja, 2019.

Nakon napada na đakovački Centar za socijalnu skrb, iz raznih struka stižu zahtjevi za priznavanje statusa službene osobe.

Tako Hrvatski ceh zaštitara - strukovna zaštitarska komora, podsjeća na probleme s kojima se zaštitari svakodnevno susreću. Iz Ceha kažu da su i zaštitari i zaštitarke, obavljajući poslove sukladno ovlastima prema Zakonu o privatnoj zaštiti, izloženi različitim incidentima i napadima i također nemaju status službene osobe. "Još jednom se potvrđuje nužnost da se zaštitarima dodijeli status službene osobe, što mi kao struka ističemo već dug niz godina. Nažalost, svjedoci smo u posljednje vrijeme sve češćih nasilnih incidenata i napada u javnim institucijama prema osobama i imovini, stoga je potrebno promptno djelovanje u svrhu daljnjih sprječavanja incidenata i napada. Hrvatski ceh zaštitara daje potporu svim aktivnostima nadležnih državnih tijela i najavi izmjene Kaznenog zakona i osiguranju statusa službenim osobama zaposlenicima javnih institucija, jačanju sustava informiranja i međusektorske suradnje te uspostave učinkovitog sustava prevencije i jačanja zaštite i sigurnosti javnih institucija", navodi Lidija Renata Stolica, predsjednica zaštitarskog ceha.

Nakon đakovačke tragedije najavljene su izmjene Kaznenog zakona gdje status službenih osoba trebaju dobiti i socijalni radnici, no status službene osobe traže i učitelji i nastavnici, a ministar financija Zdravko Marić u četvrtak uoči sjednice Vlade i sam je komentirao mogućnost da se takav status odnosi i na zaposlenike Porezne uprave i Carine rekavši da bi o tome također vrijedilo razmisliti. Isti status predlagan je i za vatrogasce. Godinama su se za status službene osobe borili i liječnici i zdravstveni radnici, no ni do dandanas od toga ništa.

- Tražili smo da nam se dodijeli takav status i pri posljednjim kolektivnim pregovorima, no rečeno nam je da će se Ministarstvo za to pobrinuti. U Kazneni zakon uvršteno je da će se tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kazniti kaznom zatvora do tri godine. Tražili smo da se status službene osobe dodijeli za sve osobe u zdravstvu, jer je bio napadnut i vratar, ali ništa od toga. Vidim da ministrica Divjak traži taj status za prosvjetne radnike, ministar Marić za poreznike i carinike, a naš ministar Kujundžić i dalje šuti i od Vlade ne traži ništa. Nije to u redu da se ide tako parcijalno jer se zna koje su to osobe u javnim i državnim službama koje su više izložene napadu od korisnika i građana - kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže da se, nažalost, mora dogoditi neka tragedija da bi u Hrvatskoj netko počeo razmišljati o sigurnosti.

- Podsjetio bih na ubojstva zapisničarke i sutkinje na Općinskom sudu u Zagrebu i to je već možda na neki način bio okidač za takve stvari. Međutim, to nikako da se sistemski riješi. Sada se ovo dogodilo u Centru za socijalnu skrb, a ja već danas dobivam mailove od kolegica iz Porezne uprave da bi i oni trebali biti službene osobe. Ne bih želio govoriti tko takav status zaslužuje ili ne, no možda bi to trebalo generalno rješavati na razini cijele državne službe. Nije poanta u tome da se nekome nešto dogodi pa da bismo mi proglasili nekoga za službenu osobu. Trebalo bi na neki način sve objektivno proanalizirati - kaže Boris Pleša. S.Lacić
POSEBAN STATUS ODVJETNIKA I NOVINARA
Odvjetnici također nisu službene osobe, ali imaju kao povlašteni status u Kaznenom zakonu, jednako kao i novinari, u slučaju prijetnje. Naime, ako je prijetnja počinjena prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u svezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Za sada Kazneni zakon kao službenu osobu navodi samo vojnu osobu, policijskog službenika, vojnog policajca i službenu osobu kojoj je povjereno čuvanje osoba kojima je na temelju zakona oduzeta sloboda.
Možda ste propustili...