Novosti
BIVŠI OBAVJEŠTAJAC U REMETINEČKOM ZATVORU

Josip Perković izručen iz Njemačke, u Hrvatskoj mora odslužiti 30 godina
Objavljeno 11. srpnja, 2019.

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) u četvrtak je doveden u remetinečki zatvor nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je u Zagreb došao redovnim letom iz Muenchena.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prethodno je novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti odlučeno u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne. "Procedura u dijagnostičkom centru je između tri, četiri tjedna, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne", objasnio je Bošnjaković.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem (77) početkom 2014. izručen Njemačkoj, uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu osudio ih je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji. Hrvatski Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora "preveo" u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima. Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika. Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina. Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo u četvrtak je izjavio kako se nada da bi, upravo zbog odluke suda u Strasbourgu, Perković za godinu do dvije trebao izići na slobodu. Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravedno suđenje obrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, također osuđenom na doživotni zatvor zbog slučaja Đureković. Osim toga, čitavo sudsko vijeće koje je donosilo prvostupanjsku odluku sudjelovalo je u istom postupku o potvrđivanju optužnice, kao i o produljenju pritvora, ističe obrana. Hina
Odvjetnik Nobilo nada se da bi Perković za godinu do dvije trebao izići na slobodu
Najčitanije iz rubrike